Suomessa kesälle tyypillistä on oluen tai muun juoman nautiskelu terassilla. Italiassa sen sijaan käydään aperitiivilla vuoden ympäri. Toki lauhkeasti tuulahtelevassa kesäillassa jollain suloisella aukiolla nautittu aperitiivi on erityisen houkutteleva! ;) Mitä aperitiiville mentäessä sitten kannattaa tilata? Eri puolilla Italiaa on varmasti omat tyypilliset juomansa. Täällä Bresciassa pitää ehdottomasti maistaa Pirloa!

Pirlo on Brescian ja sen maakunnan alueen perinteinen aperitiivi. Se on valkoviinipohjainen cocktail, joka saa makunsa Camparista tai Aperolista. Lisäksi se koristellaan appelsiinilla tai sitruunalla. Pirlo muistuttaa huomattavasti kuuluisampaa sukulaistaan, Spritziä, joka on peräisin Veneton alueelta. Spritzistä voi lukea lisää Marimente-blogin Marin hiljattain kirjoittamasta Veneton punainen Spritz – viinipohjainen aperitiivicocktail-tekstistä. 


Pirlon alkuperästä on monia versioita, mutta selvää on, että se kehittyi jo ennen Camparin ja Aperolin tuloa markkinoille toisen maailmansodan jälkeen. Pirlo oli alunperin sekoitus paikallista valkoviiniä (kuohuvaa valkoviiniä ei tuotettu vielä Brescian alueella) ja Vermuttia (likörimäisen vahvaa valko-/punaviiniä). Juomaa kutsuttiin "bianco sporco"-nimellä, joka tarkoittaa kirjaimellisesti likaista valkoviiniä. Camparia alettiin käyttää Vermutin tilalla vasta toisen maailmansodan jälkeen.

Pirlo-nimelle oli vaikeampaa löytää selitystä. Erään lähteen mukaan nimi juontaa juurensa Brescian alueen murteeseen, jossa "fare un pirlo" tai "pirlare" tarkoittaa lievää kaatumista. Kaatuminen kuvaa valkoviinin kaatumista Camparin päälle, josta viini sitten nousee takaisin ylöspäin. Mmm, kuulostaa vähän kaukaa haetulta eikä minun oma murremestarinikaan allekirjoittanut täysin murresanojen merkitystä. Joka tapauksessa mielenkiintoinen tarina.


Nykyisen mallinen Pirlo tehtiin alunperin valkoviinistä ja Camparista, joiden joukkoon lisättiin tilkka kivennäisvettä. Perinteinen koriste oli sitruunasiivu, koska läheisellä Garda-järven alueella viljeltiin sitruunoita. Nykyisin tavallisen valkoviinin sijaan käytetään myös kuohuvaa valkoviiniä, kuten Spritzissä, ja Camparin tilalle laitetaan usein Aperolia. Koristeeksi on vakiintunut appelsiinisiivu, mutta joskus saattaa lasista yhä löytyä sitruunaa. Punaisempi juoma on tehty Campariin, kun taas oranssimmassa versiossa on Aperolia (katso ylimmäinen kuva).

Pirlon seurana tarjoillaan perinteisesti myös jotain naposteltavaa. Juoman hintaan kuuluu vähintään perunalastuja, mutta monissa paikoissa tuodaan myös paljon muuta. Toki, tarjoilut riippuvat myös kellonajasta. Jos ei satu aperitiiville oikeaan aikaan, ei Pirlon seuraksi saakaan mitään. Kokeiltu on: olin kerran liikkeellä aavistuksen liian aikaisin, enkä siis saanut mitään, vaikka vesikielellä odottelin herkkuja. Silloin Pirlo maksoi 4 euroa, kun taas aperitiiviaikaan hintaa olisi kertynyt 4,50. Vähän noloa. Aperitiiviaika on liukuva, mutta jotenkin synnynnäisesti kaikki tietävät sen. Sanoisin, että päivällä hyvä aika on ennen lounasta noin puolenpäivän aikaan ja iltapäivällä viiden jälkeen/kuuden maissa. Tarjoilujen aikataulu saattaa myös riippua paikasta. 


Tähän loppuun vielä kaksi reseptiä Pirlon tekemiseen. Ensimmäinen resepti on niin sanotusti oikeaoppinen Pirlo, vaikka jokainen paikka tekee Pirlon vähän omalla tyylillään. Esimerkiksi yhdessä paikassa Pirlon seassa taisi olla mustikoita ja limesiivu appelsiinisiivun lisäksi. Toisessa reseptissä sen sijaan esitellään mahdollisuus tehdä Pirlo ilman Camparia tai Aperolia, jos sitä ei satu kotoa löytymään. Mittasuhteet ovat suuntaa antavia ja niitä voi muokata omaan makuun sopiviksi. Ei kun kokeilemaan!

Katariina