Franciacortan viinialue


Tämä osio on omistettu Franciacortan viinialueelle


Osio sisältää Franciacortan viinialueen yleisen esittelyn ja kuvauksen. Tarkempia vinkkejä kertoilen lisää tulevissa postauksissa. Vinkit pohjautuvat aina omiin kokemuksiini ja tekemiini retkiin.

Kaikki Franciacortan viinialueeseen liittyvät postaukset löytyvät aiheet-valikon Franciacorta -tunnisteen alta.Mikä ihmeen Franciacorta?


Franciacorta on Pohjois-Italiassa Lombardian alueella sijaitseva viinialue, jossa tuotetaan alueen nimeä kantavaa kuohuviiniä. Franciacorta on melko tuntematon sekä italialaisille että ulkomaalaisille, koska viinin tuotanto on alueella vielä melko uusi juttu. Alueen pienestä koosta johtuen myös tuotantomäärät ovat pienempiä kuin monen muun tunnetumman viinialueen.

Ensimmäiset havainnot viinin valmistamisesta Franciacortan alueella ovat peräisin jo Antiikin ajalta ja tarkemmat kuvaukset viinin tuotannosta juontavat juurensa Keskiajalle. Viiniä on siis valmistettu alueella jossain määrin aina, mutta ammattimaiseksi se muuttui vasta 60-luvulla pienen viininviljelijöiden joukon ansiosta. Nykyisin viinitiloja on yhteensä reilu sata ja ne jakaantuvat yhteensä 20 Brescian maakunnassa sijaitsevan kunnan alueelle.

Franciacorta on pinta-alaltaan pieni verrattuna moniin muihin viinialueisiin. Vain 2800 hehtaaria alueen pinta-alasta on valjastettu Franciacorta-kuohuviinin tuotantoon, kun taas esimerkiksi Chiantia tuotetaan 15500 hehtaarin kokoisella alueella Toscanassa.

Franciacortassa tuotetaan pääasiassa alueen nimeä kantavaa kuohuviiniä, Franciacortaa. Franciacorta-kuohuviini kuuluu italialaiseen DOCG-laatuluokkaan (Denominazione di origine controllata e garantita) eli Italian viinien luokittelun ylimpään luokkaan, joka on luokista tarkimmin säännöstelty ja valvottu. Viinin valmistusmenetelmä, käytetyt rypälelajit ja valmistuspaikka ovat tarkkaan määriteltyjä ja valvottuja eikä niistä poiketa.

Franciacortan lisäksi alueella tuotetaan pienempiä määriä Curtefranca puna- ja valkoviiniä, joiden tuotannolle on omistettu noin 350 hehtaaria.

Alla olevassa kartassa on kuvattu koko Franciacortan viinialue ja kaikki siihen kuuluvat kunnat. Kuten tuotantomenetelmä ja käytetyt rypälelajit, niin myös viinin viljelyyn käytetty alue on tarkkaan rajattu. Pohjoisessa luonnollisena rajana toimii Iseo-järvi, kun taas etelässä viinin viljelyyn käytetty alue loppuu rautatiehen. Iseo-järvi toimii rajana, mutta sen läheisyys vaikuttaa myös viinialueen ilmastoon. Franciacortan talvet ovat leudompia, kun taas kesäisin ilma kiertää muuta Lombardian tasankoa paremmin Iseo-järveltä tulevan tuulen ansiosta.Missä Franciacorta sijaitsee?


Franciacortan viinialue sijaitsee Brescian maakunnassa, Lombardian alueella, Pohjois-Italiassa. Alla olevaan karttaan Lombardia on merkitty harmaalla ja Brescian maakunta valkoisella. Pienempi vihreä läikkä Brescian maakunnan alueella on Franciacortan viinialue. Kuten näkyy Franciacorta on aivan kiinni Iseo-järvessä.
Miten Franciacortan viinialueelle pääsee?


Franciacortan alueen halki kulkee junarata, joten viinialue on helposti saavutettavissa junalla Bresciasta käsin. Matkaan menee pisimmilläänkin vain alle 30 minuuttia. Houkuttelevaa - se on ihan meidän vieressä! Junayhteys on sama, joka vie Iseo-järvelle ja Valcamonica-laaksoon: niihin matkustettaessa junan ikkunasta on ihana ihailla Franciacortan viiniköynöksiä. Toki autoilukin onnistuu!

Parhaiten Franciacortan saavuttaa Bresciasta Iseo-järvelle menevällä junalla. Helpoimpia pysäkkejä Franciacortan tutkailuun ovat karttaan oranssilla merkityt asemat. Niiden ympäristössä on runsaasti viiniköynöksiä ja tunnelmallista maastoa. Tosin useimmiten kävelyyn sopivat reittejä ei ole helppo löytää ja kävelyteitä ei välttämättä edes ole joka paikassa! Ainakin minun kokemukseni mukaan. Tarkempia vinkkejä tulossa myöhemmin. ;)

Karttaan merkitty alempi rautatie on Bresciasta Bergamoon menevä raide, mutta siihen harmaalla merkityt asemat jäävät jo Franciacortan alueen reunalle eikä sieltä kautta ole niin yksinkertaista saavuttaa tunnelmallista viiniköynösten aluetta.

Mitä Franciacortan alueella voi tehdä?


Tekeminen Franciacortan viinialueella ei rajoitu ainoastaan viinin maisteluun ja viinitiloihin tutustumiseen vaan alueelta löytyy myös esimerkiksi linnoja ja vanhoja palatseja. Tosin niihin ei ole välttämättä helppo päästä tutustumaan. Kävely ja viiniköynösten ihailukaan ei välttämättä ole helppoa kävelyteiden puuttuessa. Virallisia reittejä pyöräilyyn ja kävelyyn on toki olemassa, mutta minusta osa niistäkin on tavallisia autoteitä. Varovaisuutta siis tarvitaan. Matkailun kannalta alueella on vielä parantamisen varaa!

Sen sijaan varma valinta on kävelyretki Torbiere del Sebinon luonnonsuojelualueelle. Torbiere del Sebino tarkoittaa suoraan käännettynä Sebinon turvesuota, sillä nykyinen luonnonsuojelualue on itse asiassa jo käytöstä poistettu turvetuotantoalue. Se ei ole kovin suuri, mutta siellä pääsee uppoutumaan luontoon ja hiljaisuuteen. Kalastuskin on luvan kanssa mahdollista. Alueelle pitää ostaa 1 euron pääsylippu joltain sisäänkäyntien läheisyydessä olevilta lippuautomaateilta.

Lisätietoja Ei kommentteja

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.