Minkä kahvin tilaisin? - Kahvisanastoa Italiaan

14. syyskuuta 2017

Italia on kahvin maa: kahvien valikoima on laaja ja kahviin liittyy monia erityisiä tapoja. Tavallisesti italialainen kahvila, eli bar, on hyvinkin pieni ja kahvi nautitaan sen tiskillä. Tiskillä nautittu kahvi myös maksaa useimmiten vähemmän kuin pöytään tarjoiltu kahvi. 

Kun kahvilassa tilaa ihan vain kahvin, eteen tuodaan pieni kupillinen tujua erittäin mustaa kahvia. Se on Italian peruskahvi, espresso, jota kahviloiden tiskeillä nautitaan pitkin päivää. Sen lisäksi se on lähes kaikien muiden, Suomessa erikoiskahveiksikin kutsuttujen kahvien perusta. Vaihtoehtojen määrä hämmentää, kun olisi aika tilata kahvi. Mitä minä oikein tilaisin?

Tavallisimpia italialaisia kahveja 

Caffè = espresso

Italiassa pelkkä caffè on yksinkertaisesti espresso-kahvi. Se on pieni, tuju ja erittäin tumman värinen kahvi, joka tarjoillaan pienestä kupista. Espressoa nautitaan kahviloiden tiskeillä pitkin päivää.

Caffè lungo

Caffè lungo on normaalia espressoa isompi eli siihen on käytetty hieman enemmän vettä. Se on ehkä aavistuksen laimeampi kuin normaali espresso. Koko vaihtelee hieman kahviloittain. Tätäkin voi juoda milloin vain.

Caffè macchiato

Caffè macchiato on espresso-kahvi, johon lisätään tilkka maitovaahtoa. Macchiaton voi pyytää myös kylmällä maidolla, macchiato freddo. Silloin maidon saa yleensä erikseen pienessä kannussa. Caffè macchiatoa juodaan pitkin päivää, vaikka monet juovatkin sitä vain aamulla.


Caffè doppio

Caffè doppio on tupla-annos espressoa eli käytännössä sekä kahvijauheen että veden määrän pitäisi vastata kahta espressoa. Tämän kahvia voi tilata mihin aikaan päivästä tahansa.

Caffè ristretto

Caffè ristretto on normaalia espressoa pienempi eli yhteen annokseen espressoa on käytetty vielä vähemmän vettä kuin normaaliin espressoon. Tätäkin kahvia juodaan milloin vain.


Cappuccino

Cappuccinon pohjana on espresso-kahvi, jonka päälle lisätään maitovaahtoa. Maitovaahdon jämäkkyys vaihtelee kahvilasta riippuen. Minusta cappuccinossa kuuluu olla kunnon maitovaahtoa eikä pelkkää kuumaa maitoa. Cappuccino on aamiaiseen kuuluva kahvi, jota ei yleensä juoda enää yhdentoista jälkeen.

Latte macchiato

Latte macchiato on kuumaa vain aavistuksen vaahdotettua maitoa, jonka päälle lisätään yksi espresso-kahvi. Annos on aika iso. Latte macchiato kuuluu aamiaiseen, kuten cappuccinokin.

Caffè corretto

Caffè corretto tarkoittaa terästettyä espresso-kahvia. Eleensä espressoon lisätään tilkka grappaa tai sambucaa. Alkoholin voi nauttia kahvin seassa, mutta myös erikseen. Terästetty kahvi nautitaan yleensä vain illallisen jälkeen. 

Caffè americano

Caffè americano on espresso-kahvia, jota on jatkettu kuumalla vedellä. Tämä on (kai?) lähinnä Suomessa juotavaa kahvia. En ole koskaan maistanut tätä kahvia, koska en juurikaan pidä suomalaisesta kahvista. Monien mielestä caffè americano on litkua, mutta ilmeisesti sen laatu vaihtelee kahviloittain.Edellä lueteltujen perusvaihtoehtojen lisäksi monissa paikoissa on tarjolla vaikka mitä erikoisuuksia ja herkkuvaihtoehtoja, jotka eivät välttämättä ole yleisesti tunnettuja. Kurkkaa yllä oleva kuva, jossa on Milanossa sijaitsevan Caffè Napolin kahvilista kaikkine erikoisuuksineen. Ala puolella on minun lempikahvilan erikoisempia vaihtoehtoja.


Nautin italialaisista kahveista, vaikka en olekaan kahvin suurkuluttaja eikä sillä tunnu olevan mitään vaikutusta. Aamuni alkaa loistavasti myös ilman kahvia eikä juuri ennen nukkumaanmenoa hörpätty espresso häiritse unta. Ruoan jälkeisestä espressosta tai caffè correttosta on kuitenkin tullut jo tapa. Ja cappuccinon suhteen olen muuttunut hyvin vaativaiseksi: ilman kunnon vaahtoa se ei vaan ole hyvää! Lempikahvilani cappuccino (kuva alla) suorastaan pursuaa ulos kupista.

Mikä on sinun lempikahvisi? 

Katariina


9 kommenttia

 1. Mulla useimmiten maistuu caffè macchiato kahvilassa tilattuna, tai kuumina kesäpäivinä caffè shakerato terassilla istuen. Kesällä tykkäsin myös värkätä kotona omia jääkahveja, eli mutteripannukahviin loraus maitoa (parzialmente scremato) sekä jäitä ja sauvasekoittimen kautta lasiin. Virkistävää helteellä ja maidosta tulee kuohkean vaahtoisaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, caffè shakerato jäi listasta kokonaan... :D Kuulostaa muuten hyvältä tuo sinun kotijääkahviversiosi! Pitää kokeilla ensi kesänä! :)

   Poista
 2. Nimeni on Nina, ja olen kahvi addict :) Pidan hyvasta kahvista, siis Starbucksit sun muut ei siihen kuulu, mutta oikea kahvila ja Cappuccino aamulla, espressot sitten myohemmin kuuluvat melkein jokaiseen paivaani. Tai sitten teen kahvini itse kotona - ulkomailta tuoduista pavuista....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on tullut aika nirso cappuccinon suhteen. Minusta monissa kahviloissa laitetaan ihan liian vähän maitovaahtoa - ei se ole mistään kotoisin ilman jämäkkää maitovaahtoa. ;D
   Wau, oikein itsetehtyä kahvia! Kuulostaa hyvältä! :)

   Poista
 3. Cappuccino ja caffè macchiato on mun lemppareita! Suomalainen kahvi menee mustana, mut espresso on liian tujua. On kiva nauttia kahvi vähän rauhallisemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en pysty juomaan espressoa ilman sokeria. On se sen verran vahvaa. :) Suomalainen kahvi taas on minun makuuni liian litkua - en pidä siitä juurikaan.
   Rauhaisa hetki kunnon kahvin kanssa on todellakin rentouttava.

   Poista
 4. Kyllä meidän kylällä otetaan correttoa aamupalallakin! :D
  Cappucinon suhteen minusta on tullut kranttu (lue italialainen) ja sitä en kyllä tilaa lounasajan jälkeen. Mies on hifistelijä ja osti kotiin Philipsin pico baristo -kahvikoneen, sillä kyllä saa ihanan capuccion!
  Kahvi on ihanaa Italiassa, viimeksi Suomessa käydessä järkytyin miten pahaa kahvia siellä juodaankaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis minäkin luulen, että monet juovat correttoa jopa aamuisin! Vaikka minusta se ei kyllä sinne kuulu. :D

   Kuulostaa hienolta tuo teidän kahvikone. En olisi koskaan uskonut, että kotona pystyisi tekemään kunnon maitovaahtoa. En ennen kuin minulle suositeltiin Bialettin maidonvaahdottinta. Sillä saa aikaan erinomaista vaahtoa! Nam.

   Minä en juonut Suomessa asuessani koskaan kahvia. En vain pitänyt siitä. Vasta myöhemmin Italiassa olen alkanut juomaan kaikenlaisia kahveja. Ja nykyisin suomalainen kahvi tuntuu ihan litkulta. :D

   Poista
 5. Ja Höpsistä. Minä asuin Italiassa 7 vuotta. Join jos minkinlaisia kahveja ja totean, etteivät ne mitkään loistavia olleet. Nytkin Suomessa kyllä mutteripannulla keitän italialaisiin pööneihin, mutta suomalaiset kahvit baareissa tms maistuvat yhtäkaikki. Turha brassailu ja hifistely italialaisilla kahveilla on teeskentelyä. Italia on kiva maa, mutta en tiedä mitään oksettavampaa (kirjaimellisesti oksettavaa, varsinkin tyhjään mahaan) kuin espresso.

  VastaaPoista

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.