Kalliokaiverruksia Valcamonica-laaksossa - UNESCO

3. syyskuuta 2017

Olen kirjoittanut teille jo monista meidän läheltä löytyvistä upeista kohteista ja alueista, mutta yksi erityinen kohde on vielä ilman omaa mainintaa. Tällä kertaa haluan esitellä lähemmin Valcamonica-laakson kalliokaiverrukset! Olen ainoastaan sivunnut sitä kertoessani retkestäni Brenon linnaan, joka sijaitsee samalla seudulla kalliokaiverrusten kanssa. 
Pohjois-Italia tutuksi: Valcamonica-laakson kalliokaiverrukset - Unescon maailmanperintökohde

Italiassa on yhteensä 48 Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvaa kulttuuriperintökohdetta ja 5 luonnonperintökohdetta. Lombardian alueella Unescon listalle kuuluvia perintökohteita on 10 ja niistä jopa 3 sijaitsee Brescian maakunnan alueella. Meidän lähellä on siis useampiakin Unesco-kohteita ja lähin on itse asiassa täällä Bresciassa. 

Valcamonica-laaksossa sijaitsevat kalliokaiverrukset ovat Italian ensimmäinen Unescon maailmanperintökohteiden listalle päässyt kohde. Tämä tapahtui vuonna 1978. Kalliokaiverruksia löytyy Valcamonica-laaksosta useilta eri alueilta ja tästä syystä kalliokaiverruksien suojelemiseksi ja ylläpitämiseksi on perustettu useampia erillisiä suojelualueita/puistoja. Jotkin puistot on hyvinkin pieniä. Osassa puistoista on selkeät opasteet ja reitit, joiden varsilla kaiverruksia pääsee ihailemaan, mutta osa kaiverruksista on vielä tutkimatta eikä niitä pääse katsomaan virallisten polkujen puuttuessa.


Valcamonica-laakson vanhimmat kalliokaiverrukset ovat peräisin arviolta 8000 - 6000 eaa. ja kaiverruksien tekeminen samoille alueille on jatkunut vuosisatoja vielä ajanlaskun alun jälkeenkin. Kaiverruksista monet ovat erilaisia symboleja, mutta myös sotureita ja eläimiä on esillä runsaasti. Joidenkin laajimpien kaiverruksien on tulkittu olevan eräänlaisia karttoja. Heikkojen värijäämien perusteella kaiverruksien uskotaan olleen alunperin maalattuja, vaikka nykyisin jäljellä ovat enää kiveen hakatut viivat. 

Minä tutustuin Valcamonica-laakson kalliokaiverruksiin lähinnä graduni takia. Minun ohjaava professorini suhtautui erityisen intohimoisesti kyseisiin kalliokaiverruksiin ja teki niistä myös tutkimusta. Pakkohan ne oli minun graduunkin sisällyttää. ;) Päiväretki kalliokaiverruksia katsomaan

Minä olen käynyt katsomassa kalliokaiverruksia vain kerran ja kohteekseni valitsin yhden kalliokaiverrusten suurimmista esiintymistä Capo di Ponten kylässä. Vietin kalliokaiverruksille omistamani iltapäivän Parco Archeologico Comunale Seradina-Bedolinassa eli vapaasti suomennettuna Seradina-Bedolinan kunnallisessa arkeologisessa puistossa. 

Puisto on rauhallinen ja ohjeet alueella liikkumiseen ja kaiverruksien löytämiseen ovat selkeitä. Lipputoimistoa tai infopistettä ei kuitenkaan yleensä ole - ehkä ainoastaan kiireisimpään aikaan vuodesta. Minä tutustuin puistoon helmikuussa eikä infoa ollut.


Vietin puistossa ihanan rauhaisan päivän. Näin alueella ainoastaan kaksi muuta vierailijaa. Vaeltelin vuoristomaisemissa auringosta ja kalliokaiverruksista nauttien. Lisäksi olin varautunut eväillä. Alueelle oli laitettu oikein piknikpöytiä, joten eväät kannattaa tosiaan ottaa mukaan! 

Vierailuun kannattaa varata muutama tunti, sillä alue on melko laaja ja eteneminen on välillä hidasta. Välillä pitää kiivetä melko jyrkkää polkua, joten hyvät kengät tulevat tarpeeseen. Aikaa on hyvä varata reilusti niin ei tarvitse suotta kiirehtiä. Itse vietin alueella kaksi tuntia ja sen lisäksi juna-asemalle kävelyyn on hyvä varata vähän aikaa. Ja voihan Capo di Ponten kylässä juoda vaikka kahvitkin!Miten paikalle pääsee? 

Päiväretki kalliokaiverruksille on helppo toteuttaa junalla täältä Bresciasta käsin. Kalliokaiverruksia on toki ripoteltu eri puolille Valcamonica-laaksoa, mutta monille alueille pääsee kätevästi junalla. Tosin jotkin alueet sijaitsevat kauempana juna-asemilta. Kannattaa valita puisto jo etukäteen! Suosittelen esimerkiksi Parco Archeologico Comunale Seradina-Bedolinaa, koska kalliokaiverruksia on puistossa runsaasti, reitit ovat selkeitä ja sinne on helppo tulla. Siksi minäkin kävin juuri siellä!

Parco Archeologico Comunale Seradina-Bedolinaan pääsee kätevästi junalla Bresciasta. Junamatka Bresciasta Capo ei Ponteen kestää 1 h 35 min ja lipulle tulee hintaa 7,30€/suunta. Junia Capo di Ponteen ei kuitenkaan kulje kovin usein, joten aikataulu kannattaa tarkistaa etukäteen! Tottakai myös autolla pääsee paikalle ja parkkipaikkakin löytyy vähän matkan päästä arkeologisesta puistosta. Oletko sinä kiertänyt Unescon maailmanperintökohteissa?

Katariina


4 kommenttia

 1. Juuri minunnäköiseni kohde enkä ole koskaan kuullutkaan. Ehkä tieni vielä joskus tuonnekin johtaa. Minusta on hienoa, että ihminen kehittyy, mutta taide seuraa aina mukana olkoon sitten estetiikan tajua tai tarvetta kertoa jotakin joillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti sanottu: "ihminen kehittyy, mutta taide seuraa aina mukana olkoon sitten estetiikan tajua tai tarvetta kertoa jotakin joillekin".
   Minusta on kiehtovaa ajatella, että kyseiset kalliokaiverrukset ovat ilmaisseet jotain ja ovat luultavasti olleet tärkeä ilmaisumuoto. Mitähän niillä on haluttu kertoa ja kenelle? Kiehtovaa on myös, että samoilla alueilla kaiverruksien tekoa on jatkettu vuosisatoja. Uusi ja vanha sitoutuvat yhteen.

   Poista
 2. Ajeltiin joitakin vuosia siten Riva de Gardan päädystä kohti Livignoa ja nähtiin tuollle paikalle opasteita ( Tai sitten joillekin toisille maalauksille, en muista). Pieni tutkiminen kuitenkin kertoi, että menisi kävelyksi ja oli kuuma ja ei ollut mitään varsinaisia retkeilykamoja mukana. Jäi sitten menemättä.

  Kiva nähdä kuvia ja saada selitykset ihan omalla kielellä kotisohvalta : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin vähän epäileväinen kalliokaiverrusten suhteen, mutta gradun takia oli pakko käydä niitäkin katsomassa. Onneksi. Viihdyin vallan mainiosti ja hahmojen etsiminen kivistä oli mielenkiintoista. Ei minullakaan mitään ihmeellisiä varusteita ollut, taisin olla liikenteessä ihan lenkkareissa.

   Ensi kerralla sitten! :)

   Poista

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.