Lähimatkailua junaillen - IGTT

7. syyskuuta 2017

Intagram Travel Thursday - Mieluisin matkustusmuotoni: juna


Syyskuun Instagram Travel Thursday -postauksen aiheena on mieluisin matkustusmuoto. Lue lisää Instagram Travel Thursday -tempauksesta postauksen lopusta ja kampanjaa vetävien matkablogien Travellover ja Vagabonda sivuilta. Kaikki postauksen kuvat ovat minun jo kertaalleen Instagramissa julkaisemiani. Nimimerkkini on @kata_raidallisiahetkia.

Minun ei tarvinnut juuri mietiskellä vastausta, sillä lempimatkustusmuotoni on selkeästi juna. Junalla pääsee kätevästi oikeastaan kaikkialle. Se on helppo ja edullinen tapa liikkua, ainakin täällä Italiassa, eikä energiaa tarvitse kuluttaa parkkipaikkojen tai huoltoasemien etsintään.

Minusta juna on erinomainen tapa matkustaa - ainakin täällä Italiassa. 

Maisemia Brenon linnasta, Valcamonica-laaksosta.

Junamatkailun hyviä puolia 

 • Edullisuus: Italiassa junalla matkustaminen on edullista, ainakin Suomeen verrattuna.
 • Laaja rataverkko: Italian laaja junaverkko mahdollistaa sujuvan matkustamisen myös pienempiin paikkoihin. Työmatkailu, pendolarismo, on yleistä, joten junan käyttäjiä on paljon ja pitkiäkin työmatkoja tehdään päivittäin. 
 • Helppous: Junalla liikkuessa olo on vapaa. En pidä parkkipaikan etsimisestä enkä ruuhkissa seisomisesta, joten auto tuntuu tällä hetkellä stressaavammalta. Tosin en ole ajanut autoa vuosiin, ehkä siihenkin tottuisi. Matkaseuralaisen kanssakin on helppo keskustella, kun kenenkään katse ei ole tiessä. 
 • Jää aikaa muuhun: Itsekseen liikkuessa juna mahdollistaa kirjoittamisen/lukemisen tai vaikka työskentelemisen matkan aikana. Yliopistolle mennessäni käytin junamatkan opiskeluun, jos nukkumiselta ehdin. 
 • Ekologisuus: Juna on ekologinen vaihtoehto verrattuna lentämiseen ja autoiluun. 
 • Tasaisuus: Linja-autoihin verrattuna junamatkailu on tasaista, varsinkin uusimmissa junissa. Linja-autot heiluvat ja huojuvat jatkuvasti, kun taas junat lipuvat eteenpäin eivätkä tee jatkuvasti mutkia ja äkkijarrutuksia. 

Junamatkailun huonoja puolia

 • Aikataulujen sitovuus: Junalla liikkuessa on sidottu muiden määrittelemiin aikatauluihin eikä niihin voi itse vaikuttaa. Aikataulut kannattaakin aina tarkistaa etukäteen. Varsinkin pienempiin paikkoihin matkustaessa junavuoroja saattaa ole harvakseltaan. Toisaalta suurimpiin kaupunkeihin junayhteyksiä on luultavasti hyvinkin usein.  
 • Mahdolliset junalakot: Valitettavasti Italiassa  junalakot ovat melko yleisiä ja olen itsekin jäänyt asemalle jumiin useamman kerran lakkojen vuoksi. Onneksi lakkopäivinäkin aamuisin ja iltapäivisin on taattuja junavuoroja, joten pakollisiin menoihin yleensä pääsee. 
 • Epäsiisteys: Valitettavasti monet junat ovat huonokuntoisia ja likaisia. Varsinkin pienempiin paikkoihin mentäessä pitää käyttää paikallisjunia, joista osa on aika kauheita. Onneksi ainakin meidän seudulla junia ollaan pikkuhiljaa uusimassa!
 • Junien myöhästely: Italiassa junien myöhästely on melko yleistä, joten se saattaa häiritä myös lomailua. Onneksi lomalla on usein rennompi aikataulu eikä pieni myöhästyminen haittaa, jos siihen varautuu. 

Italiassa junat myöhästelevät toisinaan aika synkästä syystä. Teknisten vikojen ohella itsemurhat ovat yllättävän yleisiä. Itsemurhatarkoituksessa junan alle jäävät henkilöt pysäyttävät helposti koko junaliikenteen. Erasmus-vuonna Milanoon päivittäin matkustaessani minulle sattui useammankin kerran niin, että koko junaliikenne oli pysähdyksissä itsemurhan takia. Jos joku jää junan alle, pitää suorittaa perusteellinen poliisitutkinta eikä raiteita voi käyttää. Siis koko junaliikenne seisoo. Aika kauheaa junan kuljettajille!


Varenna, Como-järvi

Millaisissa junissa Italiassa matkustetaan?

Italiassa on karkeasti ottaen kaksi junatyyppiä:

 • Treni regionali eli paikallisjunat: Paikallisjunat liikennöivät nimensä mukaisesti paikallisia linjoja. Ne ovat hitaita ja pysähtyvät usein lähes kaikilla asemilla. Työmatkailu eli pendolarismo on erittäin yleistä Italiassa ja on tavallista tehdä pitkääkin työmatkaa junalla. Paikallisjunat ovat edullisia, esimerkiksi lippu Bresciasta Milanoon maksaa 7,30€, vaikka matkaa onkin noin 90 kilometriä.
 • Le Frecce eli luotijunat: Italiassa luotijunilla on mahdollista päästä joka puolelle Italiaa. Pääasiassa luotijunat liikennöivät suurimpien kaupunkien välillä. Luotijunia on eri nimisiä Frecciarossa, Frecciargento ja Frecciabianca ja ne liikennöivät vähän eri välejä ja kulkevat eri nopeuksia. Esimerkiksi Frecciabianca ei kulje luotijunan nopeimpia nopeuksia. Liput Freccia-juniin ovat kalliimpia, mutta etukäteen lippuja voi saada hyvinkin halvalla. Bresciasta Milanoon mennessä lipun hintaa liikkuu yleensä 14,90-25 euron välillä. Jos varaa etukäteen, on todennäköisempää, että edullisempia lippuja on jäljellä. 

Junailu Bresciasta käsin

Brescia, minun kaupunkini, on mukavan keskeisellä paikalla. Täältä on helppo lähteä retkeilemään eivätkä vaihtoehdot lopu kesken. Viime aikoina olen innostunut lähimatkailusta ja junan siihen tuomista mahdollisuuksista. Olen tutkinut erityisesti Lombardian aluetta hyödyntäen koko Lombardian alueella voimassa olevaa lippua, jolla voi käyttää kaikkia julkisia liikennevälineitä niin paljon kuin haluaa. Lue lipusta lisää Yhdellä lipulla kaikkialle - io viaggio in Lombardia -postauksesta!

Lähimatkailun lisäksi olen käyttänyt junaa pidemmilläkin matkoilla. Nopeat Freccia-junat eli niin kutsutut luotijunat kiitävät hetkessä kauaksikin. Olen käynyt esimerkiksi Roomassa, Firenzessä ja Venetsiassa. Venetsiassa voi helposti käydä päiväseltäänkin, sillä junamatka kestää vain 1h 47min. Firenzeen matkaan menee noin 3 tuntia ja Roomaan reilu 4 tuntia (riippuen vähän vaihdosta). Liput kauemmaksi meneviin Freccia-juniin ovat kalliimpia, mutta Suomeen verrattuna edelleen melkein edullisia. Etukäteen varaamalla myynnissä on todennäköisemmin edullisia lippuja!

Ihania päiväretkikohteita junan ulottuvissa


Milano on todellinen suurkaupunki. Kiihkeä tunnelma, työmatkailijoiden ja turistien massat täyttävät kaupungin joka päivä. Vain elokuussa Milanokin hiljenee - ihanan erilainen kokemus. Lue lisää hiljaisesta Milanosta Outo ja jotenkin nurinkurinen päivä Milanossa -postauksesta.


Bresciaan voi helposti tulla päiväretkelle vaikka Veronasta, Milanosta tai Bergamosta käsin. Myös Garda-järvi on ihan lähellä. Esittelen Brescian tarkemmin Minun kaupunkini: Turisteille tuntematon Brescia -postauksessa.  Sen lisäksi listaan paikallisten suosimia paikkoja Paikallisten tapaan: 4+1 paikkaa Bresciassa -postauksessa.


Bresciasta pääsee kätevästi ihailemaan myös viiniköynöksiä läheiselle Franciacortan viinialueelle, josta tulevat muuten minun lempiviinit. Alueen viinitiloilla on tarjolla myös viininmaistelua! Lue viinialueen esittely sille omistetusta Franciacorta viinialue -postauksesta.


Brescian maakunnan alueella sijaitsee myös monille tuttu Garda-järvi. Sen kylissä kiertely ja vaikka laivaristeily onnistuu hienosti päiväseltään. Valitettavasti Garda-järvellä on vain muutama juna-asema. Olenkin retkeillyt siellä enemmän bussilla, vaikka minusta juna olisi ehdottomasti miellyttävämpi matkailumuoto, mutta sellaista ei ole koko järven alueella. Lue kokemuksiani bussimatkailusta Garda-järvellä Bussilla seikkaillen Riva del Gardaan -postauksesta.


Garda-järveä rauhallisempi järvi on Iseo-järvi, joka sekin sijaitsee ihan täällä meidän lähellä. Se on vähemmän tunnettu ja siellä on vähemmän turisteja. Lue Iseo-järven esittely Vähemmän tunnettu Iseo-järvi -postauksesta.


Iseo-järven ympärillä on vuoria ja maisemat ovat huikeita. Yhdellä rinteistä sijaitsee myös kiva uima-allas, josta aukeaa hieno näkymä Iseo-järvelle. Lisätietoja kyseisestä uima-altaasta lötyy Tunnelmia upealta uima-altaalta -postauksesta.


Päiväretkeilyyn on hyvin erilaisia vaihtoehtoja - kaikki lähellä meitä. Viime keväänä kävin katsomassa Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvia kalliokaiverruksia Valcamonica-laaksossa. Esittelen kalliokaiverrukset paremmin Kalliokaiverruksia Valcamonica-laaksossa -postauksessa.


Minusta linnat ovat kiehtovia! Erityisesti nautin, jos pääsen niihin piknikille. ;) Onneksi myös meiltä käsin pääsee retkelle useampaankin linnaan. Yksi vaihtoehto on Brenon linna, Valcamonica-laaksossa (kuva yllä ja postauksen alussa). Lue lisää kyseisestä linnasta Brenon linnan taikaa ja vilahdus pyöräilijöistä -postauksesta.


Garda- ja Iseo-järven lisäksi olen tehnyt yhden retken Como-järvelle, joka sijaitsee vähän kauempana. Vietin siellä mukavan päivän yhden ystäväni kanssa. Lue vinkkejä Varennaan Portaiden ja kujien Varenna -postauksesta.Kuten jo kirjoitinkin, junalla pääsee kätevästi myös kauemmaksi. Olen käynyt useamman kerran Venetsiassa. Sen sijaan viimeisin pitempi junamatkani suuntautui Firenzeen sukulaisia tapaamaan. Lisää tunnelmia kyseiseltä matkalla löytyy Kuvaterveisiä Toscanasta -postauksesta.

Lisää kuvia löydät Instagram-tililtäni: @raidallisiaretkiablogi


Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka syyskuun teemana on mieluisin matkustusmuoto. Tempauksen ideana on jakaa matkailuinspiraatiota ja hyvää reissufiilistä Instagram-kuvien avulla. IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.
Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Kuten huomaat erilaisia junalla saavutettavia lähimatkakohteita on meidän lähellä paljon. 


Tervetuloa käymään ja lähimatkailemaan junalla! Kata

19 kommenttia

 1. Kiitos, tämä oli hyödyllinen! Sen lisäksi, että tykkään matkustaa junilla ja lukea niistä, sain tietoa junamatkoista Italiassa, maassa, jonka haluaisin syödä. Sellainen kylissä kiertely paikallisten herkkujen perässä on ikuisuushaave.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että postauksesta oli hyötyä! Eikun vaan Italiaan junailemaan! :)

   Poista
 2. Vuosi sitten junailin Italiassa Pisa-Lucca-Firenze-Bologna-Rimini-Bologna, ja täytyy kyllä sanoa, että kaikki toimi oikein hyvin ja matkustaminen oli sujuvaa. Yleensä minäkin pidän junalla matkustamisesta, mutta tänään olen vähän eri fiiliksillä: matkustin tänään 10 tuntia täällä Romaniassa Timisoarasta Bukarestiin, ja se oli kyllä aivan liian pitkä matka! Juna itsessään oli ihan ok, mutta oli niin paljon kaikkea sähellystä matkalla, että en enää tuollaista matkaa halua ihan heti tehdä uudestaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin junailu täällä Italiassa toimii pääasiassa oikein hyvin. Riippuu myös ehkä missä päin Italiaa matkustaa - minulla on kokemusta lähinnä Pohjoisesta. Joskus sattuu myöhästymisiä ja lakkojakin. Onneksi lakoista ilmoitetaan aina etukäteen.

   Kylläpä sinulla on ollut pitkä junamatka!! Ei ihme, jos ei tee enää mieli istua junassa. Kyllä 10 tuntia saa varmasti kyllästymään totaalisesti. :D

   Poista
 3. Me ollaan nyt kokeiltu kaikkia liikkumismuotoja Italiassa useampaan kertaan ja mustakin juna on ollut paras (ja turvallisin) keino matkustaa täällä! Syy on kyllä aika pitkälti Google Mapsin, johon ei täällä näemmä ole kovinkaan paljon luottamista noiden autoteiden ja bussiaikataulujen suhteen. Esimerkiksi viimeksi eilen Google Maps ohjas meidät "autotielle", joka paljastuikin patikointipoluksi ja jossa ei todellakaan voinut ajaa autolla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, enpäs olekaan huomannut Google Mapsin epätarkkoja ohjeistuksia! :D Patikkapolkua pitkin ei paljon autolla ajella... Löysittekö vaihtoehtoisen reitin helposti? :)

   Poista
 4. Ihana Italia ja joitakin tuttujakin maisemia. Tosiaan Italiassa oli helppo matkustaa junalla. Me viime kesänä matkasimme viikon vuokra-autolla ja sitten hyppäsimme junaan ja Cinque Terreen. Samalla tavoin Euroopassakin on kivan tiheä verkko, eikä junamatkojen hinnatkaan ole hirveitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, olisi ihana päästä Cinque Terreen! En ole vielä koskaan käynyt siellä. Mitä kyliä/kaupunkeja suosittelisit erityisesti? :)

   Poista
  2. Kaikki nuo viisi kylää; Riomaggiore, Monterosso, Cornigilia, Vernassa ja Manarola. Jokaisessa niistä kannattaa käydä. Parhaiten pääsee junalla.

   Poista
 5. Minunkin lempimatkustusmuotoni oli juna! <3 Me kyllä jonkun verran autoillaan, mutta koska lapset eivät ole kovin joustavia automatkustajia, meistä kaikista rennointa on matkustaa junalla. Siis ulkomailla, kotimaassa saadaan ihan tarpeeksi sietää pitkiä automatkoja.

  Olen matkustanut useita vuosia sitten Triestestä Venetsiaan junalla! Se juna oli todella siisti ja nykyaikainen, eikä se väli kestänyt kauaakaan. Voisin ehdottomasti junailla Italiassa enemmän. Ja tämä postaus antoi siihen tosi paljon inspiraatiota. Olen jostain syystä aina ajatellut, että Italiassa _pitää_ reissata autolla, mutta ei näköjään tarvitsekaan. Junalla tuntuu pääsevän tosi hyvin kaikkialle! Tässähän vähän salaa innostui... Sitä suunnitellessa käydään lyhyt viikonloppureissu perheen kanssa Roomassa. Junailla ei ehditä, mutta eiköhän siitäkin saa Italia-inspiraatiota. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, minusta aina tuntuu, että monet paikalliset menevät autolla kaikkialle, kun minä käytän julkisia tai kävelen. Työmatkailu junalla sen sijaan on täällä todella yleistä ja päivittäinen matka saattaa olla hyvinkin pitkä.

   Minusta junalla pääsee erinomaisesti lähes kaikkialle ja lomailu onnistuu hyvin junallakin. :) Toki aina on paikkoja, joihin on helpompi mennä autolla. Omia valintoja - junalla saavutettavia kohteitakin, kun on ihan riittämiin. :) Paikallisjunat saattavat tosin olla aika likaisia ja jopa rikkinäisiä. :/

   Yllättävää, että lasten kanssa junailu on rennompaa. Minulla ei siis ole lapsia ja olisin jotenkin ajatellut, että auto on joustavampi muoto lasten kanssa. ;)

   Ihanaa Rooman matkaa! <3

   Poista
 6. Junailu on minunkin suosikkimatkustustapoja. Kesällä junailin Italian Tiranosta Monzan kautta Comolle ja mitäpä muuta kuin että juna oli myöhässä ; )) mutta toisaalta lomalla ej jaksa stressata siitäkään ja aikataulut on joustavia. Tuli kyllä tarve nähdä Italiaa enemmän - edellisen kerran olen junaillut Italiassa 21 vuotta sitten, silloin San Remon ja Ventimiglian suunnalla. Joskos nyt ei jäisi näin pitkä väli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myöhästymisiä tosiaan sattuu - joskus erittäin usein! Varsinkin vaihtojen kanssa saa olla tarkkana. Ei kannata ikinä ostaa lippuja liian lyhyellä vaihtoajalla, liikaa stressaamista, jos sattuukin myöhästyminen. Muuten junailu onnistuu hyvin ja yhteyksiä on paljon. Tervetuloa uudestaan! Toivottavasti ei seuraava matka venähdä ihan 20 vuoden päähän. ;)

   Poista
 7. Omien jalkojeni jälkeen juna on varmasti seuraava matkasuosikkini! Tykkään sen mukavuudesta ja helppoudesta. Olen jonkin verran matkustanut Italiassa junalla, ja siellä se on todellakin kätevää ja edullista. Mutta valitettavasti tämä ei päde kaikkiin maihin. Esimerkiksi Irlannissa rataverkko on todella suppea ja hinnat kalliit. Italiaan haluan tutustua vielä enemmän junalla, siellä riittää käymisen arvoisia kohteita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Italiassa junailu on tosiaan kätevää ja edullista - tosin välillä junat ovat todella paljon myöhässä. Kannattaa varautua kärsivällisyydellä! ;) On tosiaan harmi, että monissa muissa maissa junaverkko on suppea!

   Poista
 8. Ihana postaus ja vallan miellyttäviä kuvia Italiasta!
  Juna on päivisin mukava matkustustapa, mutta myöhään iltaisin ja öisin en junaan enää mene kuin pakosta tai jos on oma/ryhmän makuuhytti käytössä. Sen verran usein on ahdistelua tullut osaksi maasta riippumatta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Heidi!
   Yöllä junalla matkustaminen saattaa olla epämiellyttävää ja kannattaa tosiaan olla varovainen. Ikävää, että sinulla on ikäviä kokemuksia yöjunailusta. :/ Minulle ei ole onneksi sattunut mitään, mutta en ihan hirveästi liiku myöhään itsekseen.

   Poista
 9. Ah, italialaiset junat. Olen aika paljon niillä ajellut. Taannoin kirjoitin vahvasti ärsyyntyneenä TOP10-jutun Trenitaliasta. :) http://www.travelloverblogi.fi/ystavien-ja-kenkien-vuoksi-junalla-italiassa/
  Mutta noin periaatteessa olen kokenut junailun helpoksi ja mukavaksi, lähtenyt jopa InterRailille taannoin venetsiasta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos postausvinkistä! Istun juuri junassa matkalla töistä kotiin. Aika otollinen aika lukea ärsyyntyneen matkailijan näkemyksiä. ;) Kyllä välillä on hermot kireällä, kun päivittäin kulkee junalla! Useimmiten sujuu hyvin, mutta välillä on aika tuskaista menoa. :D

   Poista

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.