Iseo-järviTämä on Iseo-järvelle omistettu osio

Osio sisältää Iseo-järven yleisen esittelyn ja joitakin vinkkejä ajan viettoon Iseo-järvellä. Järven kyliin tulen perehtymään tarkemmin yksittäisissä postauksissa, joissa tulen kertoilemaan paremmin myös omista kokemuksistani ja vinkeistä Iseo-järvellä seikkailuun. 

Kaikki Iseo-järveen liittyvät postaukset löytyvät aiheet-valikon Iseo-järvi -tunnisteen alta.Iseo-järven pienet kylät, aaltojen loiske ja kävely rantakaduilla kutsuvat rentoutumaan. Rytmi on verkkaista - paitsi kesäviikonloppuisin. Silloin lähiympäristön asukkaat lähtevät viilentymään järvelle ja tungostakin saattaa olla.

Iseo-järvi kiehtoo minua turistien valloittamaa Garda-järveä enemmän. Iseo-järvi on pienempi ja vähemmän tunnettu läheiseen Garda-järveen verrattuna. Iseo-järvi on kuulemma esimerkiksi hollantilaisten asuntoautoilijoiden suosiossa. Kiertelen myös mielummin Iseo-järvellä, koska siellä on helpompi liikkua hyvän junayhteyden ansiosta. 

Iseo-järven erikoisuutena on järven keskellä kohoava korkea saari, Montisola, jonka nimikin viittaa vuoreen. Montisola on Euroopan korkein järvessä oleva asuttu saari. Saaren perinteisiin kuuluu sekä kalastus ja kalaverkkojen tekeminen että salamin valmistus. Aika erilaisia perinteitä - se kertoo jotain saaren koosta ja vaikeakulkuisuudesta! Saaren sisäosissa asuvat eivät todellakaan ole heti rannikolla, koska korkeuserot ovat valtavia. Alla olevan kuvan vasemmassa reunassa näkyy myös Monteisola ja Peschiera Maraglio -kylä.
Mikä ihmeen Iseo-järvi? Perustiedot tiiviisti.


Iseo-järvi on Lombardian neljänneksi suurin järvi. Se sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Bresciasta ja sinne pääsee kätevästi junalla. Iseo-järvi jakaantuu kahden eri maakunnan alueelle: itäranta kuuluu Brescian maakuntaan, kun taas läntinen ranta sijaitsee Bergamon maakunnan alueella. Bresciaan kuuluu myös järven keskellä sijaitseva Montisola-saari, joka on muuten Euroopan korkein järvessä oleva asuttu saari. Brescian puoleinen rannikko jakaantuu kuuden kunnan alueelle, lisäksi Montisola muodostaa oman kunnan.

Iseo-järven sijainnin hahmottamiseksi tein alla olevan kartan. Kuten huomaat, punaisella ympyröity Iseo-järvi sijaitsee ihan Brescian ja Bergamon maakuntien rajalla. Brescian maakunta on merkitty sinapinkeltaisella, kun taas Bergamon maakunta valkoisella. Harmaalla sen sijaan on kuvattu Lombardian aluetta. Garda-järvi pääsi myös kuvaan! Bresciasta Milanoon on matkaa noin 90 kilometriä ja Veronaan suunnilleen 70 km.

Tutustutaampa vähän lähemmin Iseo-järveen!


Minä olen kierrellyt Iseo-järvellä lähinnä keväisin ja syksyisin. Silloin pienten kylien rytmi on rauhaisaa eikä matkailijoita juuri näy. Kesäviikonloppuisin paikalliset menevät joukoittain sinne viilentymään, joten luulen, että ruuhkaakin on. Varsinkin autolla liikkuessa tiet saattavat ruuhkautua todella. Juna on hyvä vaihtoehto liikkumiseen!

Minä tunnen pääasiassa Brescian puoleista rannikkoa, koska kätevän junayhteyden ansiosta siellä on ollut helppo matkustaa. Bresciasta lähtevä juna kulkee ihan rannikkoa myöten järven päähän asti ja jatkaa siitä vielä Valcamonica-laaksoonkin, josta löytyy Unescon maailmanperintölistalle kuuluvia kallio kaiverruksia. Näkymät junasta ovat hienot   - järvimaiseman lisäksi junasta voi tarkkailla Franciacortan viiniviljelmiä ja Valcamonica-laakson ympärillä kokoavia vuoria! 

Iseo-järven ympärillä on monia kyliä, joista Brescian puoleisen rannikon suurimmat ovat Iseo ja PisogneNiistä löytyy useampia ravintoloita, kauppoja ja majoittumismahdollisuuksia. Muutkin kylät ovat suloisia ja niissä kannattaa poiketa, mutta ne ovat huomattavasti pienempiä eivätkä välttämättä tarjoa kaikkia palveluja. Bergamon puoleisella rannikolla suurimpia kyliä ovat varmaan Sarnico ja Lovere. Alla olevaan karttaan olen merkinnyt keskeisimmät kaupungit ja kylät. Nimesin joitakin paikkoja myös Bergamon puoleiselle rannalle, vaikka en niissä olekaan käynyt enkä siis oikeastaan tunne niitä. Tiedän, että osaan niistä on jopa säännöllinen laivayhteys kesällä! Voisi olla mielenkiintoinen tapa tutustua niihinkin. Mustalla kartassa näkyy Bresciasta lähtevä junayhteys. Junat pysähtyvät radan varteen merkityissä kylissä ja lisäksi muutamissa vielä pienemmissä paikoissa kylien välillä.
Mitä tehdä Iseo-järvellä?Rantakaduilla kävelyn lisäksi Iseo-järvellä voi patikoida Antiikin aikaista Antica Strada Valerianaa pitkin (kuva yllä). Reitin alkuperästä ei ole varmuutta, mutta sen sanotaan olleen käytössä jo Antiikin aikana. Antica strada Valeriana kulkee osittain luonnon keskellä, mutta suuri osa reitistä puikkelehtii uusien asuinalueiden ja teiden tuntumassa. Ihan mielenkiintoinen kontrasti - kunnon muistutus urbanisaatiosta ja rakentamisen vaikutuksista. Toinen hyvä vaihtoehto on kiivetä Monteisolan huipulle. Siinä on muuten hommaa!


Fyysisten aktiviteettien lisäksi aikaa voi viettää uima-altaalla. Joillain hotelleilla ja B&B -majoituksilla on omat altaansa, joillekin pääsee myös ilman majoitusta. Uima-altaiden lisäksi Iseo-järvellä on tarjolla joitakin uimarantoja esimerkiksi Sale Marasinossa (kuva yllä), Maronessa ja Iseolla, mutta monet niistä ovat aika pieniä.Yksi ehdoton juttu on vierailu Montisola-saarella. Sinne pääsee kätevästi laivalla Sulzanosta eikä matkaan mene kuin 15 minuuttia. Kesäisin laivavuoroja on enemmän muistakin rannikon kylistä, esimerkiksi laivamatka Iseosta on hieno. Peschiera Maraglio on saaren suurin kylä ja saareen tutustuminen kannattaa aloittaa sieltä. Peschiera Maraglion lähellä pitäisi olla myös kiva ranta, ainakin yhden paikallisen kahvilan pitäjän mukaan, mutta en ole vielä itse käynyt siellä. 

Lue lisää Iseo-järvestä:Ei kommentteja

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.