Lombardian alue


Kärsivällisyyttä! Sivu on vielä kesken!Pohjois-Italiassa sijaitseva Lombardia on yksi Italian 20 alueesta. 


Miltä kuulostaisi yksi ainoa lippu, jolla pääsee lukemattomiin ihaniin italialaisiin kaupunkeihin ja kyliin?


Hyvältähän se kuulostaa! Ja sellainen lippu on todella olemassa! Io viaggio ovunque in Lombardia -lippu on koko Lombardian alueella voimassa oleva lippu, joka käy kaikkiin julkisiin liikennevälineisiin paikallisjunista busseihin ja metroon. Huomaa, että nopeampia Freccia-nimisiä junia ei voi käyttää kyseisellä lipulla ja myös lentokenttäjuna Malpensa Express on poissuljettu. Lippu on saatavilla useilla eri pituisilla voimassaoloajoilla yhdestä päivästä aina vuoteen asti. Sitä voi käyttää voimassaoloaikana Lombardian alueella mihin vain matkustamiseen ja sitä voi oikeasti käyttää niin paljon kuin huvittaa.

Viikon voimassa oleva lippu ostetaan omalla nimellä ja se on henkilökohtainen, kun taas lyhyempiin lippuihin ei sitä tarvita ja ne voi näin ollen ostaa myös automaatista. Pidempien lippujen hankinta on hieman hankalampaa, koska niitä varten pitää tilata erillinen valokuvallinen kortti. Kaikki liput pitää muistaa leimata, koska niiden voimassa olo alkaa siitä. Lipun voimassa olo loppuu aina keskiöyllä.

Lippuvaihtoehdot & hinnat: 

1 päivä 16€
2 päivää 27€
3 päivää 32,50€
Viikkolippu 43€

Kuukausilippu 107€
Kolmen kuukauden lippu 308€
Vuosilippu 1027,50€
Mitä Lombardian alueeseen oikein kuuluu?


Pohjois-Italiassa sijaitseva Lombardia on laaja alue, joka sisältää hurjan paljon nähtävää. Yllä olevassa kartassa Lombardian sijainti Italiassa on merkitty turkoosin sinisellä. Joko alat hahmottamaan? Vaikka ensi kuulemalta Lombardiasta ei sinulle tulisi mitään mieleen, niin tunnet varmasti ainakin siellä sijaitsevan Milanon ja Garda-järven. Sen lisäksi tarjolla on lukematon määrä muita upeita kaupunkeja, jotka kaikki ovat yhden ja saman lipun päässä toisistaan. Huomaa, että esimerkiksi Verona ja Venezia ovat Lombardian ulkopuolella ja kuuluvat Veneton alueeseen (kartta yllä)!

Jotta hahmottaisit paremmin mitä Lombardia oikein sisältää, tein alla olevan kartan, johon merkitsin Lombardian suurimmat kaupungit ja oman harkinnan mukaan muutamia pienempiä paikkoja. Todella paljon vaihtoehtoja! En todellakaan merkinnyt karttaan kaikkia mahdollisia paikkoja vaan se on pikemminkin suuntaa antava. Olisin halunnut lisätä karttaan myös koko Lombardian rautatieverkoston, mutta se ei onnistunut, koska tiedosto oli ilmeisesti liian iso ladattavaksi. Joka tapauksessa junien verkosto on todella kattava ja moniin pienempiinkin kyliin pääsee junalla.

Esimerkkejä yhteyksistä:
  • Bresciasta pääsee kätevästi Iseo-järven itärannalla oleviin kyliin, Valcamonica-laaksoon (Darfo Boario Terme, Breno, Capo di Ponte, Edolo) tai Garda-järvelle Desenzano del Gardaan.
  • Milanosta taas pääsee junalla helposti esimerkiksi Como-järven Leccon puoleisen haaran itärannalle vaikka Varennaan. 
  • Bergamosta on hyvä yhteys sekä Bresciaan (vanhoja junia) että Milanoon.
  • Pavia on kätevän lähellä Milanoa kuten Comokin.
  • Milanosta katsottuna Mantova ja Cremona ovat kauempana, mutta suora junayhteys löytyy. Sen sijaan Bresciasta niihin mennessä joutuu vaihtamaan junaa. 
  • Bussiyhteyksiä tunnen vähän vähemmän ja ainoastaan minun kotiseudulla. Esimerkiksi Garda-järvellä joutuu käyttämään bussia: Bresciasta pääsee melko hyvin Limone sul Gardaan asti ja vielä kauemmaksikin aina Riva del Gardaan asti (se kuuluu jo Trenton alueeseen eikä lippu enää käy!), mutta vuoroja ei kulje kovin usein.
Hyviä kokemuksia - suosittelen!


Minä tutustuin ensimmäisen kerran koko Lombardian alueen kattavaan io viaggio ovunque in Lombardia -lippuun jo lähes neljä vuotta sitten, kun aloittelin vaihtovuottani Milanossa. Käytin paljon junaa, koska asuin vaihdon aikana Bresciassa, josta sitten matkustin junalla päivittäin Milanoon. Hyödynsin jo silloin io viaggio ovunque in Lombardia -kuukausilippua. Myöhemmin opintojeni jatkuessa Bergamossa käytin edelleen kuukausilippua, joka kannatti hinnankin puolesta. Lisäksi vapaa-ajalla pystyi matkustamaan lähialueilla!

Koko Lombardian alueen kattava lippu on todella kätevä ei ainoastaan säännöllisille töihin menijöille vaan myös matkailijoille, koska siitä on kuukausilipun lisäksi olemassa myös matkailijalle sopivia vaihtoehtoja. Opintojen loputtua minäkin olen hyödyntänyt enemmän muutaman päivän lippuja matkusteluun ja lähialueilla retkeilyyn. 

Mielestäni Lombardian kattava lippu on todella kannattava hankinta varsinkin, jos matkustaa vähänkään enemmän. Minä ostan päivälipun jopa aina Milanoon mennessä. Se kannattaa jo silloin, jos Milanossa tulee käytettyä metroa. Junalippu Bresciasta Milanoon ja takaisin, ja kaksi metromatkaa Milanossa maksavat yhteensä 18,20€. Lombardia-lipulla sen sijaan on hintaa vain 16€. 


Olen havainnut kyseisen lipun erittäin hyödylliseksi ja suosittelen sitä ehdottomasti! 


Lue lisää:

Ei kommentteja

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.