Brescian kiehtovat aukiot

30. maaliskuuta 2018
Piazza Duomo, Brescia, Pohjois-Italia


Pienten kujien ja kapeiden teiden lisäksi italialaisten kaupunkien historiallisiin keskustoihin kuuluvat oleellisena osana aukiot eli piazzat. Kujilla kuljeskellessa ei koskaan tiedä milloin eteen putkahtaa tunnelmallinen pikkuaukio tai valtava selkeälinjainen aukio. Niihin törmää jatkuvasti.


Minua aukiot kiehtovat niiden yllättävien sijaintien, mutta myös erilaisten käyttötarkoitusten vuoksi. Aukioiden käyttö on luonnollisesti muuttunut ja kehittynyt vuosisatojen saatossa ja aukioiden tyylille onkin tyypillistä eri aikakausien sekoittuminen.

Brescia ei poikkea muista italialaisista kaupungeista, sillä kujia ja aukioita on joka lähtöön ja yhtä ainoaa pääaukiota on mahdotonta nimetä. Kaikki Brescian aukiot ovat keskenään erilaisia - onhan niillä jokaisella oma tarina ja historiallinen tausta. Nyt esittelen neljä Brescian keskeisintä aukiota.

Piazza Paolo VI - Brescian kaksi Tuomiokirkkoa


Duomo Nuovo ja Duomo Vecchio, Brescia, Pohjois-Italia

Piazza Paolo VI, Brescia, Pohjois-Italia


Piazza Paolo VI on aukio, jolla sijaitsevat Brescian kaksi Tuomiokirkkoa, uusi ja vanha, Duomo Nuovo ja Duomo Vecchio. Ennen aukion nimikin viittasi Tuomiokirkkoihin ja itse asiassa paikalliset kutsuvat aukiota usein edelleen Piazza Duomoksi.

Vanhempi Tuomiokirkoista, Duomo Vecchio, on peräisin keskiajalta 1100-luvulta ja se on yksi harvoista kokonaan säilyneistä italialaista romaanista rakennustyyliä edustavista kirkoista. Se on rakennettu vieläkin vanhemman esikristillisen kirkon päälle.

Sen sijaan uudemman barokkityylisen Tuomiokirkon, Duomo Nuovon, rakentaminen ajoittuu paljon myöhemmäksi. Sen rakentaminen aloitettiin 1604, mutta rahoitusvaikeuksista johtuen lopullinen valmistuminen venyi aina 1800-luvulle asti.

Mitä tehdä Piazza Duomolla?

Piazza Duomolla on paljon kahviloita, joihin paikalliset kokoontuvat aperitiiviaikaan. Suosittelen kokeilemaan erityisesti lempeinä kesäiltoina. Lue lisää Brescian alueen aperitiivista, Pirlosta.

Piazza della Loggia - venetsialaistyylinen hallintotakennus 1400-luvulta


Piazza della Loggia, Brescia, Pohjois-Italia

Piazza della Loggia, Brescia, Pohjois-Italia

Piazza della Loggia eroaa tyyliltään edellä kuvaillusta Piazza Duomosta, jolla on vielä jälkiä keskiajan rouheammasta tiilirakentamisesta. Piazza della Loggia on sen sijaan rakennettu aikana jolloin Brescia oli Venetsian valloittama ja siitä syystä aukion tyylissäkin on venetsialaisia vaikutteita.

Brescia kukoisti kaupan ja taiteiden näkökulmasta Venetsian kultakautena 1400-1500-luvuilla, jolloin myös Piazza della Loggia on rakennettu. Aukion olemusta hallitsee Brescian kunnantalo, Loggia, jonka mukaan itse aukiokin on nimetty. Se on rakennettu 1500-luvulla nimenomaan alleviivaamaan venetsialaisten valta-asemaa.

Mitä tehdä Piazza della Loggialla? 

Piazza della Loggialla ja sen lähikujilla pidetään markkinat joka lauantai. Myytävänä on kaikkea vaatteista, kodintarvikkeisiin ja ruokaan. Suosittelen erityisesti maistamaan friteerattuja mereneläviä!

Piazza della Vittoria - uusklassinen aukio 30-luvulta


Piazza della Vittoria, Brescia, Pohjois-Italia

Piazza della Vittoria, Brescia, Pohjois-Italia

Piazza della Vittoria eroaa tyyliltään, mutta erityisesti historialtaan muista Brescian aukioista, sillä se on muita aukioita huomattavasti uudempi. Muut aukiot ovat muovautuneet ajan kuluessa, Piazza della Vittoria on rakennettu nollasta ihan tarkoituksella.

Piazza della Vittoria on nimittäin rakennettu fasismin aikaan 30-luvun alussa, jolloin jopa itse Mussolini oli pitämässä aukion avajaispuhetta. Aikaisemmin aukion paikalla oli keskiaikainen kauppias- ja käsityöläiskortteli, joka hajotettiin täysin aukion tieltä. Aukio oli osa laajempaa fasismihallinnon aloittamaa Brescian uudistussuunnitelmaa, joka jäi kaikeksi onneksi toteutumatta.

Postin pääkonttorin lisäksi aukiolla sijaitsee ensimmäinen Italiassa rakennettu pilvenpiirtäjä, 57,25 metriä korkea Torrione INA. Se näyttää aika nysältä nykyisiin pilvenpiirtäjiin verrattuna... ;)

Mitä tehdä Piazza della Vittorialla?

Hyppää metroon! Brescia ei ole mitenkään erityisen iso kaupunki, mutta täällä on silti metro. Keskustan metroasema sijaitsee juurikin Piazza della Vittorian alla. Brescian metro valmistui vuonna 2013 kymmenen vuotta kestäneiden rakennustöiden jälkeen.

Piazza del Mercato - keskiaikainen markkinapaikka ja 1500-luvun liikkeitä


Piazza del Mercato, Brescia, Pohjois-Italia

Piazza del Mercato, Brescia, Pohjois-Italia

Piazza del Mercato on ollut alunperin keskiaikainen markkinapaikka, jolla käytiin kauppaa pellavasta ja vaatteista. Nykyisin aukiolla on vain yksi hedelmätiski suunnilleen joka toinen päivä, satunnaisten tapahtumien lisäksi. Aukion laidoilla olevat pylväiden reunustamat rakennukset ovat peräisin 1500-luvulta, jolloin aluetta uudistettiin kaupungin toimesta. Sen sijaan kirkko ja hienompi villa on rakennettu 1600-luvulla.

Piazza del Mercato on yksi keskustan aukioista, mutta se on selkeästi muita hiljaisempi. Se tuntuu jäävän jotenkin syrjään, vaikka käytännössä se onkin ihan Piazza della Vittorian vieressä. Läpikulkua on huomattavasti vähemmän, sillä varsinainen ostoskatu kulkee aukiota seuraavalla kadulla.

Mitä tehdä Piazza del Mercatolla?

Piazza del Mercato on ainoa keskustan aukio, jolla on penkkejä. Kannattaa tulla istuskelemaan varsinkin kuumina kesäiltoina, jolloin lempeä tuuli vilvoittaa ihanasti. 


Kiehtovatko aukiot sinuakin?

Katariina

15 kommenttia

 1. Kyllä kiinnostaa ja viehättää aukiot! :) Espanjassa asuneena niitä oppi kyllä rakastamaan. Brescian nurkille meilläkin käy kesällä matka Pohjois-Italiassa, tiedä vaikka pistäydyttäisiin sielläkin :)

  http://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, myös Espanjassa aukiot on ihania! Tervetuloa Bresciaan! Tämä ei ole vielä mitenkään erityisen tunnettu matkailijoiden keskuudessa, joten täällä on ihanan rauhaisaa. Tulkaa myös maistelemaan Franciacortan viinejä. :)

   Poista
 2. Olipa kivat piazzat kun ne ei ole täynnä värikkäitä olutmainospäivänvarjoja. Bresciaan pitänee tehdä reissu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole ennen tullut kiinnitettyä huomiota ravintoloiden päivänvarjoihin! Täällä niissä ei tosiaan ole olutmainoksia vaan yleensä ne ovat ihan perusvalkoisia. Täällä ei ole vielä liikaa turisteja, joten aitoon paikalliseen tunnelmaan pääsee hyvin käsiksi. Tervetuloa!

   Poista
 3. Hienoja aukioita. Italia on niin kaunis ja kaikki ne kylät sekä kaupungit. Mercato muistuttaa hieman espanjalaista aukiota...

  VastaaPoista
 4. Italialaiset kaupungit eivät olisi mitään ilman piazzoja. Kaikissa niissä on oma viehätyksensä, mutta oma suosikkini on Sienan Piazza del Campo. Olen käynyt kerran Bresciassa päiväretkellä ja kaupungin kauneus pääsi oikeastaan yllättämään, koska Brescia ei kuitenkaan ole kovin tunnettu matkakohde. Kiitos hyvistä vinkeistä, jos vielä joskus palaan Bresciaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kaikki piazzat ovat omalla tavallaan viehättäviä! Niitä on niin monenlaisia, mutta silti kaikki ovat jollainlailla kiinnostavia. Piazza del Campo on kyllä hieno, mutta jostain syystä se ei tehnyt minuun niin suurta vaikutusta. Pitäisi varmaan tehdä Sienaan uusi reissu!

   Brescia yllättää monet, koska se ei tosiaan ole vielä kovin tunnettu matkailijoiden keskuudessa. Ihanaa, että turisteja ei ole vielä liikaa! Tervetuloa uudelleen! :)

   Poista
 5. Viehättäviä! Ja muistanko väärin historian tunneilta että italialaisilla toreilla kokoontui jo muinoin Rooman aikakaudella kansankokoukset, joista syntyi pohja demokratialle...
  Niin tai näin, hienoa jos aukiot pysyvät edelleen vilkkaina ja tärkeinä kohtauspaikkoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän niillä aukioilla tosiaan ollut jokin rooli Antiikin demokratioissa... :) Aukiot ovat oivallisia tarkkailupaikkoja - niillä on mukava seurata ohikulkijoita ja kaupungin menoa.

   Poista
 6. Kaikki Etelä-Euroopan aukiot Piazzat, Plazat ja Placet ovat ihastuttavia! Viihtyisiä ja vilkkaita aukioita kahviloineen ja terasseineen kaivataan Suomeenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä aukioiden ihanuudesta! <3 Suomessa ne eivät ole ehkä ihan niin jatkuvassa käytössä, mutta onhan täällä melko vilkas torikulttuuri. Ja varsinkin kesäaikaan monilla toreilla on terasseja ja kesäkahviloita. Talvella on vähän hankalampaa... ;) Tosin monesti torit ovat melko suuria ja tavallaan persoonattomia - pieniä ja kotoisampia aukioita kaipaisin enemmän Suomeenkin!

   Poista
 7. Olipa mielenkiintoista lukea. Olin jokunen vuosi sitten töissä yrityksessä jossa tehtiin karttaa ja opin italialaisilta työkavereiltani kuinka tärkeitä piazzat ovat. Se on jäänyt elävästi mieleeni ja varmaan ensi kerralla Italiassa kiinnitän tähän huomiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piazzat ovat tosiaan hyvin keskeisiä Italiassa. Niitä lähemmin tarkkailemalla huomaa myös miten erilaisia ne saattavat keskenään olla. Ja mielestäni niiden historiaan on kiehtovaa perehtyä, sillä niillä voi olla yllättäviäkin tarinoita. :)

   Poista
 8. Brescia näyttää peri-Italialaiselta ja mielenkiintoiselta kaupungilta! Aukioilla on oma tunnelmansa, joskus rauhallisia, toisinaan täynnä elämää. Italiassa aukiot kuuluvat päivärutiineihin, ja niissä kiva kierrellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brescia on mielestäni oikein viehättävä kaupunki asua ja suosittelen sitä myös matkailijoille. Turisteja ei vielä ole kovin paljoa, joten oikeaan italialaiseen tunnelmaan pääsee hyvin. Ja aukioilla on tosiaan tunnelmaa! Brescia on rauhaisa kaupunki ja aukioillakin on useimmiten rauhallista - paitsi markkinapäivänä.

   Poista

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.