Italia on kuuluisa ja kaikki tietävät ainakin Rooman, Firenzen ja Venezian ilman mainontaakin. Kuuluisuus saa ne pullistelemaan matkailijoista, minkä seurauksena rauhaisa kuljeskelu ja kujien tutkinta voi olla haasteellista. Hienoja kujia, kuuluisia teoksia ja arkkitehtuuria. Italiassa jo käyneet ovat kokeneet omin silmin kauneuden ja historian, jota pursuaa joka puolelta. Matkailijan odotukset ovat varmasti korkealla.

Minuun suurimmilla taidekaupungeilla on sen sijaan pöllämystyttävä vaikutus. Minusta tuntuu, että kaiken kauniin keskellä on välillä vaikea keskittyä. En haluaisi menettää mitään, mutta on pöllämystynyt olo ja on vaikea hahmottaa mitä pitäisi katsoa. Turistilaumat ja kesän kuumuus eivät paranna tilannetta. Katsottavaa on niin paljon, että muiden huomioiden tekeminen saattaa jäädä vähemmälle. Ylipökertyneestä tilasta selviämiseen minulle riittää hetken hengittely ja jonkin rauhaisan puiston penkillä istuskelu. Jäätelökään ei ole pahitteeksi. Ja sitten muistutan itseäni, että pitää vain nauttia tunnelmasta eikä stressata pakollisista nähtävistä. Ja, että ihan vain tarkkailu ja huomioiden tekeminen on osa kokemusta.

Pöllämystyneessä tilassa huomiot ja pohdinnat saattavat jäädä vähemmälle. Hyvä sinä, jos pysyt silti skarppina! Haluan jakaa kanssanne muutamia Italiasta tekemiäni huomioita. Huomioita, jotka eivät mullista maailmaa, mutta jotka saattavat saada sinut huomaamaan tarkemmin näkemääsi.

Pieniä juttuja Italiasta - Oletko huomannut, että...?


Oletko kiinnittänyt huomiota viinien alkuperään? Italiassa on loputon määrä erilaisia viinejä ja Italian joka alueella on omat viininsä. Tiesitkö, että viini sopii aina parhaiten yhteen saman alueen ruoan kanssa? Jos viini ja ruoka ovat peräisin samalta alueelta, niissä on kuulemma samat aromit. Brescian alueella tuotetaan muun muassa Franciacorta-kuohuviiniä. Päteeköhän sääntö myös kuohuviineihin?


Oletko ajatellut, että Italiassa elokuussa on vielä täysi kesä? Heinäkuussa paikalliset vain pakenevat viikonloppuisin uima-altaalle tai meren tai järven rannalle. Sen sijaan elokuu on italialaisten lomakuukausi ja kaupungit tyhjenevät. Kaupunkien asukkaat pakenevat kuumuutta merenrannoille ja silloin jopa monet ravintolat ja kahvilat pitävät lomaa (jopa kuukauden!). Jos olet tulossa Italiaan elokuussa, varaudu siihen, että kaikki ravintolat eivät tosiaan ole auki. Tämä pätee varsinkin pienempiin kaupunkeihin ja kyliin.


Oletko kiinnittänyt Italiassa huomiota hylättyihin rakennuksiin? Niin, juuri niihin rakennuksiin, joiden rapistuneita ovia ja ikkunoita on ihana valokuvata. Italiassa kaupunkien keskustoissa on todella paljon tyhjillään olevia rakennuksia ja asuntoja. Monet italialaiset haluavat asua uudemmissa asunnoissa, joihin saa useamman autonkin parkkiin vaivatta. Keskustoissa auton parkkipaikan löytäminen saattaa olla hankalaa. Meidän ikkunastakin näkyy monta kokonaan asumatonta rakennusta: esimerkiksi yllä olevan kuvan oikeassa reunassa oleva rakennus toimii lähinnä pulujen lepopaikkana.


Oletko huomannut, että italialaiset eivät juo cappuccinoa iltapäivällä? Cappuccino ja muut maitokahvit kuuluvat yleensä vain aamiaiselle, joka nautitaan ennen kello yhtätoista. Turistit tunnistaa helposti. ;) Italialaiselle aamiaiselle tyypillisiä voisarviakaan ei välttämättä saa pienimmistä baareista (=kahviloista) enää iltapäivällä.

Oletko erehtynyt tilaamaan kahvin, un caffè, ajatellen suomalaista kahvia? Tilatessasi pelkästään kahvin Italiassa saat automaattisesti espresso-kahvin. Italiassa espresso on se peruskahvi, jota juodaan aina. Suomalaistyylinen kahvi pitää muistaa tilata erikseen? Oletko muuten kokeillut kesän kuumuudessa caffè shakeratoa?


Oletko kiinnittänyt huomiota kirkkojen väreihin Italiassa? Italian eri kaupungeissa käytetään usein eri värisiä marmoreita ja kiviä rakentamiseen, varsinkin kirkoissa eron huomaa selvimmin. Marmorin väri riippuu usein lähialueilta saatavilla olleesta materiaalista. Bresciassa on käytetty usein valkoista Botticinon marmoria (kuva yllä), kun taas esimerkiksi Firenzen kirkkojen koristeluun on käytetty paljon vihertävän sävyistä marmoria (kuva alla). Se on ilmeisesti Pratosta peräisin olevaa Verde di Prato -nimistä marmoria. Paviassa taas on paljon punertavista tiilistä rakennettuja kirkkoja. Mielenkiintoista, eikö?
Oletko kiinnittänyt huomiota hedelmien tarjontaan Italiassa? Italiassa syödään edelleen hedelmiä pitkälti satokausien mukaan. Siispä myös hedelmäkaupat seuraavat vuoden kiertokulkua ja tarjonta vaihtelee vuodenajan mukaan. On ollut mielenkiintoista tutustua hedelmien kasvukausiin. Eihän minulla ollut suurimmasta osasta hajuakaan! Keväällä syödään kirsikoita. Kesällä tarjolla on persikoita, aprikooseja ja meloneja. Loppukesällä on viinirypäleiden ja luumujen vuoro. Talvella siirrytään kiiveihin ja sitrushedelmiin eli appelsiineihin, mandariineihin ja klementiineihin. Kurkistapa seuraavalla Italian matkalla, mitä hedelmäkojusta on saatavilla!


Oletko huomannut pizzojen suorastaan tyhjyyttä ammottavan päällisen? Italiassa pizzan päälle on tapana laittaa huomattavasti vähemmän täytteitä kuin Suomessa. Ja muuten ananasta ei löydy italialaisten pizzojen täytteiden joukosta! Persikkaa sen sijaan saatetaan laittaa. Tai miltä kuulostaisi nakit ja ranskikset pizzan päällä?


Oletko huomannut, että Italiassa on kaunista? Erinomaista! Kauneutta ja mielenkiintoisia kujia nähdäksesi sinun ei ole pakko mennä kuuluisimpiin kaupunkeihin. Pienemmät ja vähemmän tunnetummat paikat ovat myös kiehtovia ja niissäkin pääset nauttimaan Italian kauneudesta. Huomaa myös, että pää nähtävyyksien lähettyviltä kannattaa lähteä seikkailemaan myös muualle. Hiljaisemmat kujat ovat ihania!Oletko havainnut, että Italiassa jäätelö annostellaan joskus vohveliin/kuppiin lastalla? Oli pakko keksiä joku kysymys, koska listaan piti saada myös yksi kohta jäätelöstä!!! ;) Italiassa käytetään tosiaan joskus jäätelön annostelemiseen eräänlaista lastaa normaalin jäätelökauhan sijasta. Italialainen jäätelö, gelato, ei ole samanlaista kuin suomalainen jäätelö vaan se muistuttaa enemmän pehmiksen ja Valion pallojen välimuotoa. Aika täydellistä! Jäätelökioskia valitessasi ole tarkkana, että kojussa lukee artigianale, joka tarkoittaa siis itse tehtyä jäätelöä. Todella monella on maininta artigianale, mutta onkohan ne oikeasti kaikki itsetekoisia??

Lue myös:

Minä pidän erityisesti jogurtin ja jonkun marjaisen gelaton yhdistelmästä. Mitkä ovat sinun lempimakujasi?

Katariina


Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -kampanjaa, jonka ideana on jakaa matkailuinspiraatiota ja hyvää reissufiilistä Instagram-kuvien avulla. Sen vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Travellover, Vagabonda ja Skimbaco. Minut löydät Instagramissa nimellä @kata_raidallisiahetkia