Bussilla seikkaillen Riva del Gardaan - Garda-järvi

19. elokuuta 2017


Aikaisemmin olen hehkuttanut miten helppoa on tutustua Iseo-järveen, kun sinne pääsee junalla. Lue lisää Iseo-järvestä Vähemmän tunnettu Iseo-järvi -postauksesta. Garda-järvi on ihan toinen juttu. Siellä liikkumiseen tarvitaan vähän seikkailumieltä ja vaivaa pitää nähdä enemmän, jos mielii liikkua ilman autoa. Tosin minulla on kokemusta vain Brescian puoleisella (=läntisellä) rannikolla liikkumisesta. Ehkä Veronaan kuuluvalla puolella kaikki on toisin - vähän tosin epäilyttää!Bussilla Riva del Gardaan asti!


Viimeisin retkeni Garda-järvelle suuntautui ihan järven pohjoisimpaan päähän Riva del Gardaan (kurkkaa alla olevaan karttaan!). Minulla ei ole autoa, joten matkavälinneeksi valikoitui linja-auto. Garda-järvelle pääsee junallakin, mutta vain etelässä olevaan Desenzano del Gardaan ja Peschiera del Gardaan. Mikäs siinä, linja-autolla matkustaminen on rentoa ja maisemista nauttiminen on helpompaa, kun ei tarvitse ajaa. Eikä parkkipaikkaakaan tarvitse miettiä. Tunnelmia matkalta Bresciasta Riva del Gardaan


Lähtöaamuna olin hyvissä ajoin Brescian linja-autoasemalla - pitihän minun ostaa vielä lippukin. Lipputoimistossa ei ollut jonoa, joten minulle jäi reilusti aikaa ennen bussin tuloa. Seisoskelin leveässä tunnelia muistuttavassa tilassa, jossa linja-autoaseman laiturit sijaitsevat. Olin epämääräisen jonon ensimmäinen. Bussin pysähtymiskohta ratkaisisi säilyttäisinkö tosiaan paikkani. 

Pääsin kuin pääsinkin linja-autoon ensimmäisten joukossa. Valitsin paikkani melko edestä kunnon ikkunanäkymällä, jotta voisin nauttia maisemista. En halunnut ikkunoiden välistä rimaa kohdalleni. Yritin myös taktikoida paikan varjon puolelta. Yleensä erehdyn joka tapauksessa, mutta tällä kertaa olin varjossa ainakin osan matkaa. Tilaa oli reilusti ja vapaita paikkoja jäi runsaasti. Minun lisäkseni kyytiin nousi joitakin selvästi rannalle menossa olevia nuoria, pari turistia ja lisäksi muutama eri seurueisiin kuuluva tummaihoinen herra ja rouva.

Ensimmäinen osa matkasta kului tylsiä teollisia alueita katsellen. Kyseessä oli normaali, vähän isompi tie, joka halkoi taisaisella maalla olevia teollisiakyliä. Ihmisiä nousi kyytiin vähän kerrallaan. Onneksi ei ollut liian kuuma ilma. Ilmastointi ei nimittäin ollut tehokkain mahdollinen. Otin kuitenkin heti alkumatkasta kengät pois jalasta, sillä ne puristivat hieman ja matka olisi pitkä.Aikaa oli kulunut noin tunti, kun vihdoinkin saavuttiin Garda-järvelle. Ensimmäinen järven kylä, jossa bussi pysähtyy, on Salò. Sen lähestyminen huiputtaa joka kerta: ennen itse kylää on jo monta taajamassa sijaitsevaa pysäkkiä. Järven näkyminen saa selvästi ihmiset hätiköimään ja monet turistit jäävät ihan liian aikaisin bussin kyydistä. Taisin itsekin ensimmäisellä kerralla tehdä saman virheen. Salò sijaitsee ihan järven rannassa ja jos malttaa odottaa, bussilla pääsee ihan sen keskustaan asti.

Matka jatkui Salòsta kohti Gargnanoa, jossa pitäisi vaihtaa bussia Riva del Gardaan päästäkseen. Vihdoinkin maisemat paranivat ja myös bussin ikkunasta pystyi nauttimaan järvinäköalasta. Tosin välillä järvi vilahteli vain vähän rakennusten välistä. Turistien määrä lisääntyi huomattavasti Garda-järven pysäkeillä. Kaikki kyselivät menisikö linja-auto Riva del Gardaan asti. Bussikuski toisteli vaihtelevalla kärsivällisyydellä "yes but change bus, other bus - Gargnano" ja huitoi käsillään. 

Salòn jälkeen vuorossa olivat Gardone Riviera ja Toscolano Maderno. Liikenne kulki todella hitaasti. Asuntoautoja ja muuta liikennettä oli runsaasti eikä nopea eteneminen käynyt päinsä. Jatkuvasti piti jarrutella. Liikennevalot seisottivat liikennettä. Jalankulkijoita piti varoa ja suojateiden kohdalla piti aina pysähtyä. Turisteja oli paljon liikenteessä. 

Matka Salòsta Gargnanoon kestää bussilla noin puoli tuntia, mutta tällä kertaa saavuttiin Garganoon jonkin verran myöhässä ja olin jo hieman huolissani seuraavasta yhteydestä. Vaihtopaikalla ei kuitenkaan edes näkynyt muita linja-autoja. Melkein kaikki matkustajat jäivät odottelemaan toista bussia epätietoisuuden vallassa. Sitä ei vain näkynyt. Ei kai se jo ollut mennyt? Joku paikallinen vanhempi rouva neuvoi kaikkia kovaan ääneen ja ohjasi muutamaa epätietoista turistia varjoon istumaan. Ymmärsivätköhän he toisiaan?

Lopulta kysyin taukoa pitävältä, edellisen bussin kuljettajalta asiasta. Hän totesi tyynesti, että yleensä se tulee häntä vastaan vähän ajan päästä lähdöstä. Bussi lähti takaisin päin ja jonkin ajan päästä jatkoyhteys tosiaan saapui. Minkähän aikataulun mukaan se oikein kulki? No, pääasia, että pääsin jatkamaan matkaa. Gargnanosta eteenpäin tie kapeni. Linja-auto joutui hidastelemaan jatkuvasti. Tunneleita oli huomattavan paljon ja ne olivat niin ahtaita, että linja-auto ei melkein mahtunut niihin. Sen piti ajaa melko keskellä ja hidastella koko ajan muita autoja väistääkseen. Järvi kimmelsi ihanasti ja maisemat olivat upeita, kun niitä tunnelien välillä näkyi. Tai kun niitä pystyi katsomaan. Minä en osannut nauttia maisemista, koska matkanteko oli minusta liian stressaavaa. Kapeat tiet, ahtaat tunnelit ja jatkuva jarruttelu veivät huomioni. Ohitettiin Tremosine ja Limone sul Garda.

Lopulta päästiin perille Riva del Gardaan asti. Matka Gargnanosta Riva del Gardaan oli kestänyt ikuisuuden - siltä se ainakin tuntui. Aikataulun mukaan matkan pitäisi kestää 45 minuuttia, mutta minusta se oli vieläkin enemmän. Linjan viimeisin pysäkki on vähän Riva del Gardan keskustasta syrjässä oleva linja-autoasema. Kannattaa jäädä pois kyydistä jo sitä ennen, näin pääsee suoraan Riva del Gardan keskustaan.

Matka ei ollut kaikista rentouttavin, mutta pääsin lopulta perille. Takaisin meno oli yhtäläinen koetus, mutta siitäkin selvisin. Riva del Gardassa kiertelin hieman kujilla ja söin jäätelön. Rannalla tuuli todella kovaa, joten en missään nimessä suosittele jäätelön syömistä. En ainakaan tuulisella säällä! En meinannut saada jäätelöäni syötyä, kun se jo suli käteen tai lensi tuulen mukana viereiselle penkille. Tunnelmallisesta jäätelö & järvimaisema -kuvasta sain vain haaveilla.

Kaikki postauksen kuvat ovat muuten Riva del Gardasta! Käytännön vinkkejä Garda-järvellä bussilla matkailuun


 • Linja-auto Garda-järvelle lähtee Brescian linja-autoasemalta, joka on ihan rautatieaseman vieressä. Riva del Gardaan menessä linja-autoa pitää vaihtaa kerran Gargnanossa (tai jo aikaisemmin, koska bussit kulkevat samaa reittiä Salòsta Gargnanoon asti). Kartta postauksen alussa.

 • Hintaa bussilipulle tulee 6,40€/suunta ja lipun saa ostettua linja-autoasemalla olevasta lipputoimistosta (Saia). 

 • Bresciasta Garda-järvelle menevä linja-auto on S202, kun taas aikataulu Riva del Gardaan asti löytyy S202m merkinnällä. S202-linjan lisäksi Brescian puoleisella rannikolla on muutama muu bussilinja, kuten Desenzano del Gardasta aina Riva del Gardaan asti menevä linja LN027. 

 • Jos haluaa seikkailla Garda-järvellä linja-autolla, kannattaa katsoa aikatauluja etukäteen. Yhteydet vaihtelevat vuodenajasta riippuen ja niitä ei välttämättä ole kovin usein. Etukäteen suunnittelemalla niitäkin voi hyödyntää! 

 • Tarkempia aikatauluja voi katsoa arriva.it -sivulta itseä kiinnostavaa paikkaa hakemalla. 

 • Matkaa Bresciasta Riva del Gardaan on yhteensä noin 80km. Etäisyys Salòn ja Riva del Gardan välillä on 43 km. Matkaan menee kokonaisuudessaan reilu 2,5 tuntia, riippuen vähän yhteydestä. 

 • Huomaa, että aikaisemmissa postauksissani suosittelemani io viaggio ovunque in Lombardia -lippu ei käy muuta kuin Brescian maakunnan alueella eli Garda-järven läntisellä rannikolla. Veronan puoleinen rannikko (osa Veneton aluetta) ja pohjoisessa oleva Trenton alue eivät kuulu Lombardiaan! Lue lisää kyseisestä Lombardian alueen kattavasta lipusta TÄÄLTÄ

Lisää Garda-järven kylistä ja tarkempia tietoja itse järvestä tulossa omissa postauksissaan! 


Katariina

8 kommenttia

 1. Mä en ole ihan varma, mutta ainakin aikoinaan sain sellaisen kuvan, et tosiaan Lombardian puolella bussiyhteydet oli vähän harvemmat kuin Veneton puolella. Liikennettä toki on Veneton puolellakin (ja paljon), mutta kyllä se silti saattaa olla vähän sujuvampaa, koska Veneton puolella ei ole niitä Mussolini-aikaisia tunneleita. :) Mä usein kehotan ihmisiä ottamaan junan Peschieraan, josta voi sitten ottaa bussin suoraan pohjoiseen. Gardan kylästä pääsee vähän kaikkialle. Muistaakseni Peschierasta pääsee vain Malcesineen saakka, mutta Gardassa voi vaihtaa toiseen bussiin, joka vie Rivaan saakka. Ja tosiaan - usein bussit on vähän myöhässä, mutta jatkobussit usein odottelevat toista bussia = kaikki bussit on aina myöhässä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne tunnelit olivat kyllä aikamoisia! Henkilöautoilla ei ollut ongelmia, mutta bussilla kyllä. Se oli vähän liian korkea kulkemaan kokonaan omalla kaistallaan. Siitä johtuen piti jarrutella ja mutkitella koko ajan. :/

   Ilmeisesti Veneton puolellakin bussien kanssa on samanlaista sähläämistä. :D Vaihtamatta ei pääse Riva del Gardaan asti!

   Poista
  2. Ei vaan Desenzano del Gardasta pääsee suoraan Riva del Gardaan asti! :)

   Poista
 2. Hyödyllisiä vinkkejä! Keväällä haaveilin tekeväni soolomatkan Gardalle, mutta epäilin sen menevän liialliseksi säätämiseksi julkisilla. Mutta ei kai se ilmeisesti ihan mahdotonta olisikaan ollut :D No, reissukohde joka tapauksessa vaihtui Comoon, sain reissukaverin mukaan, ja vuokrasimme auton - joten Gardajärveen tutustuminen jäi toiseen ajankohtaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se missään nimessä mahdotonta ole! Hyvin täälläkin pääsee liikkumaan, jos katsoo vähän aikatauluja etukäteen. Ja myös veneilymahdollisuutta kannattaa hyödyntää. :)

   Poista
 3. Busseilla on musta tosi kiva liikkua, niissä pääsee paikallistunnelmaan! Ja mitä se haittaa, vaikka aikataulut ei aina mene ihan nappiin. Aivan upeita kuvia tuolta Gardajärveltä! Sinnekin pitäisi joskus päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta! Ei kaiken aina tarvitse mennä juuri suunnitellun aikataulun mukaan - eiköhän kaikki aina jotenkin järjesty.

   Voi kiitos, ihanaa, että pidit kuvista! 😊

   Poista

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.