Franciacortan viinialue - Pohjois-Italia

27. elokuuta 2017

Mikä ihmeen Franciacorta?


Franciacorta on Pohjois-Italiassa Lombardian alueella sijaitseva viinialue, jossa tuotetaan alueen nimeä kantavaa kuohuviiniä. Franciacorta on melko tuntematon sekä italialaisille että ulkomaalaisille, koska viinin tuotanto on alueella vielä melko uusi juttu. Alueen pienestä koosta johtuen myös tuotantomäärät ovat pienempiä kuin monen muun tunnetumman viinialueen.

Ensimmäiset havainnot viinin tuotannosta Franciacortan alueella ovat peräisin jo Antiikin ajalta ja tarkemmat kuvaukset viinin tuotannosta juontavat juurensa Keskiajalle. Viiniä on siis tuotettu alueella jossain määrin aina, mutta ammattimaiseksi se muuttui vasta 60-luvulla pienen viininviljelijöiden joukon ansiosta. Nykyisin viinitiloja on yhteensä reilu sata ja ne jakaantuvat yhteensä 20 Brescian maakunnassa sijaitsevan kunnan alueelle.

Franciacorta on pinta-alaltaan pieni verrattuna moniin muihin viinialueisiin. Vain 2800 hehtaaria alueen pinta-alasta on valjastettu Franciacorta-kuohuviinin tuotantoon, kun taas esimerkiksi Chiantia tuotetaan 15500 hehtaarin kokoisella alueella Toscanassa.

Franciacortassa tuotetaan pääasiassa alueen nimeä kantavaa kuohuviiniä, Franciacortaa. Franciacorta kuohuviini kuuluu italialaiseen DOCG-laatuluokkaan (Denominazione di origine controllata e garantita) eli Italian viinien luokittelun ylimpään luokkaan, joka on luokista tarkimmin säännöstelty ja valvottu. Viinin valmistusmenetelmä, käytetyt rypälelajit ja valmistuspaikka ovat tarkkaan määriteltyjä ja valvottuja eikä niistä poiketa.

Franciacortan lisäksi alueella tuotetaan pienempiä määriä Curtefranca puna- ja valkoviiniä, joiden tuotannolle on omistettu noin 350 hehtaaria.

Alla olevassa kartassa on kuvattu koko Franciacortan viinialue ja kaikki siihen kuuluvat kunnat. Kuten tuotantomenetelmä ja käytetyt rypälelajit, niin myös viinin viljelyyn käytetty alue on tarkkaan rajattu. Pohjoisessa luonnollisena rajana toimii Iseo-järvi, kun taas etelässä viinin viljelyyn käytetty alue loppuu rautatiehen. Iseo-järvi toimii rajana, mutta sen läheisyys vaikuttaa myös viinialueen ilmastoon. Franciacortan talvet ovat leudompia, kun taas kesäisin ilma kiertää muuta Lombardian tasankoa paremmin Iseo-järveltä tulevan tuulen ansiosta.
Missä Franciacorta sijaitsee?


Franciacortan viinialue sijaitsee Brescian maakunnassa, Lombardian alueella, Pohjois-Italiassa. Alla olevaan karttaan Lombardia on merkitty harmaalla ja Brescian maakunta valkoisella. Pienempi vihreä läikkä Brescian maakunnan alueella on Franciacortan viinialue. Kuten näkyy Franciacorta on aivan kiinni Iseo-järvessä.

Miten Franciacortan viinialueelle saavutaan?


Franciacortan alueen halki kulkee junarata, joten viinialue on helposti saavutettavissa junalla Bresciasta käsin. Matkaan menee pisimmilläänkin vain alle 30 minuuttia. Houkuttelevaa - se on ihan meidän vieressä! Junayhteys on sama, joka vie Iseo-järvelle ja Valcamonica-laaksoon: niihin matkustettaessa junan ikkunasta on ihana ihailla Franciacortan viiniköynöksiä. Toki autoilukin onnistuu!

Parhaiten Franciacortan saavuttaa Bresciasta Iseo-järvelle menevällä junalla. Parhaita pysäkkejä Franciacortan tutkailuun ovat karttaan oranssilla merkityt asemat. Niiden ympäristössä on runsaasti viiniköynöksiä ja tunnelmallista maastoa. Tosin useimmiten kävelyyn sopivat reittejä ei ole helppo löytää ja kävelyteitä ei välttämättä edes ole joka paikassa! Ainakin minun kokemukseni mukaan. Tarkempia vinkkejä tulossa myöhemmin. ;)

Karttaan merkitty alempi rautatie on Bresciasta Bergamoon menevä raide, mutta siihen harmaalla merkityt asemat jäävät jo Franciacortan alueen reunalle eikä sieltä kautta ole helppo saavuttaa tunnelmallista viiniköynösten aluetta.
Mitä Franciacortan alueella voi tehdä?


Tekeminen Franciacortan viinialueella ei rajoitu ainoastaan viinin maisteluun ja viinitiloihin tutustumiseen vaan alueelta löytyy myös esimerkiksi linnoja ja vanhoja palatseja. Tosin niihin ei ole välttämättä helppo päästä tutustumaan. Kävely ja viiniköynösten ihailukaan ei välttämättä ole helppoa kävelyteiden puuttuessa. Virallisia reittejä pyöräilyyn ja kävelyyn on toki olemassa, mutta minusta osa niistäkin on tavallisia autoteitä. Varovaisuutta siis tarvitaan. Matkailun kannalta alueella on vielä parantamisen varaa!

Sen sijaan varma valinta on kävelyretki Torbiere del Sebino luonnonsuojelualueelle. Torbiere del Sebino tarkoittaa suoraan käännettynä Sebinon turvesuota, sillä nykyinen luonnonsuojelualue on vanha, käytöstä poistettu turvetuotantoalue. Se ei ole kovin suuri, mutta siellä pääsee uppoutumaan luontoon ja hiljaisuuteen. Kalastuskin on luvan kanssa mahdollista. Alueelle pitää ostaa 1 euron pääsylippu joltain sisäänkäyntien läheisyydessä olevilta lippuautomaateilta.

Lisätietoja 

Luvassa myös opas Franciacortan viineihin ja vinkkejä viinitiloilla vierailuun!

Katariina

16 kommenttia

 1. Tosi mielenkiintoinen kirjoitus! Nuo kartat tekee alueen hahmottamisen helpoksi. Pitää vain odotella seuraavaa Italian reissua... ^_^ ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Nautin karttojen tekemisestä, vaikka välillä meinaa hermot mennä kaikkien yksityiskohtien kanssa. ;) Pitäisiköhän lisätä vielä Italian kartta? En haluaisi myöskään liioitella karttojen määrällä.

   Poista
 2. Ihanaa, että voitte lähimatkailla näissä maisemissa ja nauttia paikallisesta kuohuvasta, joka on kyllä italialaisten kuohuvien parhaimmistoa. Franciacortaa tulee ostettua aina Italian reissuilla, jos vain kaupassa vastaan tulee, Suomessa kun handelin hinta on esim. Ca' Del Boscon ja Bellavistan tuotteille kolmestakympistä liki 700 euroon!

  Tämä oli todella hyvä vinkkipostaus suurelle yleisölle tuntemattomammalle viinialueelle ja erityisesti sopivat juna-asemat on tarpeen muulla kuin (vuokra-)autolla liikkuville!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista!

   Minusta on epäreilua, että Suomessa myydään vain niitä super kalliita pulloja Franciacortaa. Voisivat tarjota myös niitä vähän halvempiakin - tosin Suomessa nekin taitaisivat maksaa reilusti enemmän kuin täällä. Eikä Franciacorta-pullot täälläkään ole halvimmasta päästä!

   Minusta myös Franciacortan alueen ei kuohuvat Curtefranca-viinit, erityisesti valkoviinit, ovat erinomaisia! Ja niitä löytää vähän edullisemmin Italiastakin. :)

   Poista
 3. Olen autoillut noilla kulmilla pari vuotta sitten Bergamosta käsin juuri järvelle ja eksynyt jonnekin pikkuteille. Muistan etsineeni kauniita viinimaisemia, mutta vissiin ajellut väärissä paikoissa, koska ilman jäin. :) Toisaalta autoilevalle ihan hyvä, ettei tiloille päätynytkään... Viiniköynnösten armeijamaisen suorat rivit puhuttelevat aina. Niissä silmä lepää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista, ettet päässyt ihastelemaan viiniköynöksiä. Niitä on kyllä runsaasti, mutta niitä ei näe kaikilta teiltä. Maissia on varmaan näkynyt sitäkin enemmän. :)

   Junarata Bresciasta Iseo-järvelle ja Valcamonica-laaksoon kulkee Franciacortan halki ja junan ikkunoista on helppo ihailla myös viiniköynöksiä. Junalla pääsee siis keskelle aluetta, mutta viinitiloille jalan kulkeminen ei ole kovin helppoa. Todella usein teillä ei ole jalkakäytäviä! Parhaat reitit ovat minulla viellä työn alla. Teen niistä sitten oman postauksen. :)

   Poista
 4. Todella kätevää että Franciacortan alueella menee junarata! :) Mun käsittääkseni täällä proseccolandian tutkimiseen Conegliano-Valdobbiadenen alueella on oltava oma auto, julkiset ei oikein kulje Strada del proseccoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ajattele, viinejä pitää mennä maistelemaan omalla autolla! Kuka sitten toimii kuskina? ;) Minusta täällä pitäisi hyödyntää enemmän junarataa myös viinitiloilla käymiseen. Yllä jo totesinkin, että kävelytiet puuttuvat usein eikä viinitiloille siis ole helppo kulkea jalan, vaikka juna-asema ihan lähellä olisikin. Matkailijoille olisi niin helppoa, kun ei tarvitsisi vuokrata autoa.

   Poista
 5. Oi Italia ja viinit! Voisin kyllä mielelläni nyt vaihtaa nämä Suomen sateiset ja syksyiset maisemat Italian viinipeltoihin ja aurinkoon. Ihanan paikan taas esittelit blogissasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! :)

   Yritän tosiaan olla valittamatta kuumuudesta liikaa, koska nautin kuitenkin lämpimästä ja kesäisestä ilmasta enemmän kuin Suomen syksyn harmaudesta ja sateesta. :)

   Poista
 6. Oi ihana Italia! Olet aika onnekas, kun saat siellä olla ja elää. Tämä Franciacortan viinialue kuulostaa tosi kivalta - enkä sitä ollut koskaan kuullutkaan. Kiva on saada aina uusia vinnekkejä Italiaan. Kiitos <3. Joskus olisi ihana päästä viinitilalle syksyllä korjuuaikaan. Espanjan Riojassa olimme pyöräilemässä muutama vuosi sitten ruska-aikaan. Sekin oli aika ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitoksia ihanasta kommentista.

   Minäkin haluaisin nähdä viiniköynökset ruska-aikaan! Tänä vuonna yritän päästä retkeilemään tarpeeksi ajoissa - viime vuonna olivat jo lehdet tippuneet! ;)

   Poista
 7. Franciacortan alue oli kyllä mukava yllätys, piipahdimme siellä kesän Italian roadtripillä ja tapahtui pienoinen hurahdus kupliviin :) Mahtavia muuten nämä sun kartat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! Mukava kuulla, että kartat miellyttävät! Kyllä niihin saa aikaa käytettyä. :D

   Minusta Franciacortan kuohuvat ovat ihan parhaita! Onneksi löysitte alueen! Monet eivät tunne sitä eikä sinne ole helppo osua vahingossa. Kävittekö te jossain viinitilalla maistelemassa? Millä tilalla? Ihan vain uteliaisuudesta kyselen. :)

   Poista
 8. Hei. Liityin lukioihisi, kun hain tietoa Franciacortan viineistä. Aivan mahtavia! Suunnittelen reissua alueelle tai lähiseudulle toukokuussa 2018. Suunnittelit juttua viineistä ja viinitiloilla vierailuista. Oletko vielä työharjoittelussa? Mitä arvelet, ehditkö tehdä sitä? On mukava etsiä tietoa ja suunnitella matkaa, kun ulkona on pakkasta -10 astetta ja sataa lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että kommentoit! Kommenttisi antaa valtavasti lisää energiaa ja motivaatio sen kuin kasvaa. Harmi, että aikaa se ei lisää... ;)
   Huippua kuulla, että Franciacortan viinit kiinnostavat. Ne ovat todellakin mahtavia!

   Harjoitteluni loppuu muutaman viikon päästä ja sen jälkeen on taas vähän rauhallisempaa. Suunnitelmani on päästä taas käsiksi kirjoittamiseen ja kirjoitan varmasti lisää myös Franciacortasta.

   Jos sinulla on kysyttävää jo aikaisemmin, ota ihmeessä yhteyttä s-postilla. Vastaan mielelläni! :)

   Poista

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.