Ferragosto - italialainen "juhannus"

15. elokuuta 2017

Milanossa sijaitseva perinteinen Pavé-kahvila pitää lomaa ainakin kaksi viikkoa (se oli kiinni jo 9.8., kun olisin mennyt sinne).

Tänään on italialainen juhlapyhä ferragosto, jota minä kutsun leikilläni italialaiseksi juhannukseksi. Oikeasti sillä ei ole mitään tekemistä juhannuksen kanssa: silloin ei juhlita keskikesää eikä liioin vuoden valoisinta aikaa. Sen sijaan tapa, jolla ferragostoa vietetään muistuttaa juhannusta. Täällä ei mökkeillä, mutta Italian kaupungit tyhjenevät ja kaikki suuntaavat merenrannalle. Suomessa juhannuksena kaikki on kiinni, kuten täälläkin. Monet kahvilat ja ravintolat sulkevat ovensa, kuten monet liikkeetkin. Mitähän me keksitään hylätyssä kaupungissa? 

Katsaus ferragoston historiaan

Ferragosto on peräisin jo Antiikin ajalta (vuodelta 18), jolloin ferragoston tienoilla vietettiin lomaa raskaista peltotöistä. Alunperin ferragoston tarkoitus oli yhdistää muut elokuussa pidetyt juhlapäivät toisiinsa. Tällä tavoin keisari Augustus mahdollisti pidemmän yhtenäisen loman peltotyöläisille. 

Alunperin ferragostoa juhlittiin elokuun ensimmäisenä päivänä, mutta 600-luvulla Katolinen kirkko siirsi juhlapäivän nykyiselle paikalleen 15. elokuuta, jotta se osuisi samaan aikaan kirkollisen Neitsyt Marian taivaaseenastumisen/-ottamisen juhlan kanssa.

Lempikahvilani Bergamossa (Artisan Cafè) pitää vain kahden viikon loman! 

Miten ferragostoa vietetään?

Ferragostoa ei juhlita mitenkään erityisesti. Menneinä vuosina tapana oli tehdä päiväretkiä (ehkäpä maaseudulle tai järvelle) ja syödä yhdessä ulkona piknikin tapaan. Nykyisin Ferragosto-viikko on ehkä yleisin lomaviikko muutenkin keskellä italialaisten yleisintä lomakautta, elokuuta. Pääasia on päästä viilentymään kaupunkien tukahduttavasta kuumuudesta. 

Miten ferragosto vaikuttaa matkailuun?

Ferragoston aikaan Italian kaupunkeihin matkustettaessa ei kannata hämmästyä niiden tyhjyydestä ja hiljaisuudesta. Kuten jo totesinkin monet kaupat, kahvilat ja ravintolat ovat kiinni, mutta eivät ainoastaan ferragoston aikana vaan jo ennen sitä tai sen jälkeenkin. Jo muutama viikko sitten huomasin monia lomalla olevia liikkeitä ja kahviloita. Ajattelin, että tämän tyyppinen lomailu koskisi vain pienempiä kaupunkeja, mutta törmäsin samaan myös Milanossa. Luulisin kuitenkin, että turistien suosimissa kaupungeissa, kuten Roomassa, Firenzessä ja Venetsiassa, aukiolot pysyvät normaaleina. Onko sinulla tarkempaa tietoa tästä? 

Kaupungit tyhjenevät - merenrantakohteet täyttyvät. Ferragoston ja italialaisten lomakauden seurauksena monissa merenrantakohteissa ja järvillä voi olla ruuhkaa. Elokuu on italialaisten lomailun sesonkiaikaa ja myös hinnat voivat olla korkeampia rantakohteissa. Jos suunnittelet lomaa ensi vuodeksi, kannattaa tulla jo kesä- tai heinäkuussa, jolloin valinnanvaraa on enemmän. Syyskuussakin on vielä hyvä ilma ja lämmintä.

Yksi Brescian perinteinen pizzeria on lomalla kokonaisen kuukauden! 

Oletko sinä viettänyt lomaa Italiassa ferragoston aikaan? Olivatko paikat lomalla?

Katariina

Ei kommentteja

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.