Kysely: Italian parhaat gelateriat

8. elokuuta 2017


Ensin vähän juttua jäätelöstä


Italialainen jäätelö, gelato, on ihanaa! Hyvän jäätelön löytäminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. gelaterioita on paljon ja jäätelön laatu vaihtelee vaikka itse tehtyä tarkoittava artigianale-merkintä olisikin ikkunassa. Tuntuu, ettei artigianale-merkintäkään takaa jäätelön laatua vaan sen saa parhaiten selville vain maistamalla. Ärsyttävää, jos on tutustumassa uuteen kaupunkiin, mutta sattuu vain keskinkertaiseen jäätelöpaikkaan. Jäätelöhän on maailman vakavin asia, joten huono jäätelö suorastaan pilaa päivän. ;) Olen joskus etsinyt suosituksia TripAdvisorin kautta, mutta minusta sieltäkään ei aina löydy vakuuttavia suosituksia eikä sitä jaksa aina käyttää.

Sain ajatuksen muutama päivä sitten yhden kommentin inspiroimana. Sain Nippelihuomioita Italian matkaa varten -postaukseen Iinalta kommentin, jossa hän toteaa, että oikeasti hyvää gelateriaa ei kyllä joka kulmalta löydy, artigianale-kylteistä huolimatta. Se sai minut ajattelemaan kyselyä ja gelateria-suositusten keräämistä. Lopullisesti vakuutuin ajatuksesta sunnuntaina, kun sain kuulla yhdestä gelateriasta, josta en ennestään tiennyt mitään. Ja se on siis minun ehdoton suosikki jäätelöpaikkani Bergamossa ja Paviassa. Sunnuntaina sain tietää, että Bresciassakin on niitä oikein kaksin kappalein. Kunnon gelateria-listaukselle on selvästi tarvetta!

Sitten itse asiaan: 

Voisitteko te muut Italiassa asuvat suomalaiset auttaa kokoamaan yhteen parhaita gelaterioita?


Minä olen testannut hyvin rajallisen määrän jäätelöpaikkoja ja lähinnä Pohjois-Italiassa. En mitenkään pysty kartoittamaan koko Italiaa. Eikö olisi hienoa koota yhdessä lista parhaista gelaterioista ympäri Italiaa?

Tarvitsen listaamiseen apuanne te muut Italiassa asuvat suomalaiset tai muuten Italiaan erinomaisesti tuntevat seikkailijat! Olisi tottakai hienoa saada mukaan myös italialaisten suosituksia, mutta se olisi monimutkaisempaa. Kirjoitan blogia suomeksi, joten minulle on luonnollista kysellä gelaterioista suomeksi. Siispä kysyn ensin teiltä Italian tuntijoilta!Kerro paras gelateria omassa italialaisessa kotikaupungissasi! 


 1. Kommentoi 14.8. mennessä suoraan blogiin tai jätä kommentti Facebookissa julkaistun linkin alle. 
 2. Kerro kommentissasi kaupunkisi, gelaterian nimi ja jos tiedät vielä osoitteenkin
 3. Lisäksi jos sinulla on jotain perusteluja, kerro ihmeessä! Onko suosittelemasi gelateria perinteinen/historiallinen gelateria vai oletko sinä todennut sen parhaaksi?

Kokoan kyselyn vastauksista myöhemmin oman postauksen, johon listaan Italian parhaat gelateriat.


Ihanaa, jos ilmiannat oman suosikkisi! 


Katariina

10 kommenttia

 1. Loistoidea ja hauskaa, että inspiroiduit mun kommentista! Hyvä gelateria pelastaa päivän kuin päivän :) Mulla on oikeastaan kaksikin vastausta: toinen lempigelaterioistani on nimittäin osa ketjua ja toinen taas ei.

  Ketjugelaterioista La Romana on kiistatta paras (viittasitkohan romanaan postauksessakin..?). Niitä löytyy useistakin kaupungeista Roomasta pohjoiseen. Jäätelöissä on aito maku, ne on suussasulavan pehmeitä ja täyteläisiä, ja varmaan juuri ketjuun kuulumisen ansiosta laatu on aina tasaista, siis satavarmasti herkullista! Tosin täytyy sanoa, että Romanassa otan aina gelato alla creman, hedelmä- ja marjamaut ei ole niin erityisiä, vaikka hyviä nekin ovat.

  Toiseen lempparigelateriaani tuskin kovin moni turisti eksyy, Gelateria-Caffetteria Piazza Europa kun on "hieman" sivussa kaikesta (Piazza Europa 2, 10060 San Secondo di Pinerolo, TO). Kyseessä on peruskahvila, josta sattuu saamaan ehkä Italian parasta jäätelöä ja hyvät keskustelut jäätelömestarin kanssa. Yrittäjä kokeilee innokkaasti uusia makuja, maistattaa niitä mulla (kuten sanoin, jäätelöt on tosiaan mun erikoisosaamisala, heh) ja olenpa joskus ehdottanut jotain makua kokeiltavaksi ja toive on toteutunut :) Jäätelö on rakenteeltaan täydellistä ja maut kohdallaan, usein alueen asukkaat tuovatkin gelateriaan esim. vadelmia tai minttua jäätelönvalmistusta varten, joten kyseessä on todella "lähijäätelö". Harmi etten enää asu noilla kulmilla, mutta tällä viikolla asia onneksi korjaantuu, kun lähden lomalle - gelateriassa onkin kuulemma jo kyselty, missä mä oon...

  Jään innolla odottamaan gelateriapostausta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanan pitkästä ja perusteellisesta kommentista! Aiheen vaatimaa hartautta... 😉 Miten ihana suhde sinulla on sinun luottogelaterian pitäjän kanssa!

   Joo, minun lemppari on juurikin La Romana gelateria, joka tosiaan on ketjugelateria. Olin vähän pettynyt, kun sain selville, että se on todellakin ketju. Minusta jäätelö siellä on taivaallista! Ensin La Romana esiteltiin minulle Bergamossa perinteisenä ja ihan parhaana jäätelöpaikkana. Sitten minut vietiin Paviassa samaan paikkaan. Vähän ihmettelin, että miten se on mahdollista. Ja nyt sunnuntaina sain selville, että täällä Bresciassakin on niitä kaksi!!! Sitten minun oli jo pakko katsoa niiden nettisivua ja ketjuun kuuluu todellakin paljon gelaterioita ympäri Italiaa. Onneksi niiden jäätelö on erinomaista! 😊

   Minusta niiden paras maku on mirtillo-sambuco-limone. Se on aivan taivaallista! Maku-asioistahan ei tunnetusti voi kiistellä, mutta minusta niiden hedelmä-/marjamaut on ihania. Harvemmin otan mitään kermajäätelöä. 😀

   Vastauksia on tullut on ihan kivasti Facebookin kautta. Katsotaan kuinka laajan listan saan aikaiseksi. 😊

   Poista
 2. Mara dei Boschi, pieni mutta todella maistuvia jäätelöitä tekevä ns. jäätelölaboratorio, kokeilevat uusia makuyhdistelmiä runsaasti. Ohessa osoitteet:
  "Laboratorio Torino. Via Berthollet 30H, Torino.

  Laboratorio Alba. Via Vittorio Emanuele 17d, Alba"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suosituksestasi Atte! Kuulostaa kiinnostavalta paikalta. Jos menen Juventuksen peliä katsomaan, niin pitää poiketa jäätelölle! :)

   Poista
 3. Ciao!

  Itse asustelen Ligurian rannalla Savonassa, ja tutustuin lempparigelateriaani ensi kerran 3 vuotta sitten työskennellessäni au pairina italialaisessa perheessä. Tuolloin eräs ystävättäreni vinkkasi keskustassa sijaitsevasta SuperFrutto-gelateriasta ja se olikin sitten menoa se! Lukemattomat jäätelöt on nautittu paikan vastapäätä sijaitsevan teatterin pihalla, osa jopa vesisateessa... Gelato on perinteistä ja valikoima huiman laaja, joten voi huoletta valita joka visiitillä uuden maun kokeiluun :P Suosittelen lämpimästi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy olla huippua jäätelöä, jos oikein vesisateessa on sitä tullut nautiskeltua! <3 Kiitos, että kerroit myös vähän tarinaa miten tutustui kyseiseen jäätelöpaikkaan! :)

   Poista
 4. La Ciliegia, Reggio Emilia. Viale Regina Margherita jotain. Tänne syrjäisen Conadin kupeeseen et eksy vahingossa, mutta on kaiken etsimisen arvoinen. Jäätelö on vain aivan käsittämättömän hyvää, ja tehdään parhaista mahdollisista raaka-aineista. Erikoisuutena Reggiolaisen perinneherkun torta di rison makuinen jäätelö joka maistuu aivan...nonnan tekemältä torta di risolta. Ja hedelmämaut ovat aivan omaa luokkaansa. Suosittelen!

  VastaaPoista
 5. Hei vielä, huono nettini pätkii, piti vielä lisätä, että ainakin minulle on opetettu että suuri osa "gelato artigianalesta" tehdään jauheista sun muista puolivalmisteista..ja nekin on ok, mutta eron huomaa kun saa ihan aidosta tavarasta tehtyä. Pari juttua mitä eräs italialainen ystäväni on neuvonut( ei siis ole mitään faktaa,mutta itse uskon tähän..:): jos jäätelökasat tiskissä ovat kovin korkeita ja näyttäviä ja kovin kirkkaan värisiä, se ei ole hyvä merkki. Ja tietysti hedelmien sesongit...tuoreita hedelmiä käyttävä gelateria tekee makunsa sesonkien mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo jauheet/puolivalmisteet voisi selittää sen, ettei artigianale-merkintä välttämättä takaa erinomaista jäätelöä. Hyviä nekin varmaan voi olla, mutta ei erinomaisia. Ymmärsit varmaan.

   Minäkin olen kuullut neuvon, että liian kirkkaan värisiä jäätelöitä kannattaa välttää ja että isot kasatkaan eivät ole hyvä juttu. Ja olet oikeassa, että kannattaa seurata hedelmämakuja. Tuoreita hedelmiä käyttävien pitäisi seurata sesonkeja. Vai voisikohan ne käyttää myös tuoreena pakastettuja hedelmiä/marjoja?

   Kiitos, että kommentoit näin perusteellisesti! :)

   Poista

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.