Lukitun postilaatikon mysteeri

15. toukokuuta 2017
Meidän talossa tapahtuu kummia - oikeastaan voisi puhua jo mysteeristä. Viime aikoina mysteeri on sen kuin tiivistynyt eikä ratkaisua näy. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, meidän talo ei ole tavallinen kerrostalo vaan vanha historiallinen palatsi/rakennus, joka sijaitsee pienen aukion laidalla historiallisessa keskustassa.


Kaikki alkoi muutama kuukausi sitten, kun meidän kerrokseen muutti uusia naapureita. Jo pidemmän aikaa tyhjillään ollut asunto sai uudet asukkaat. Ensin ihmeteltiin muutaman päivän jatkunutta kauheaa ryminää ja jatkuvaa hissin käyttöä - normaaleja muuton ääniä tietenkin. Sitten porraskäytävän laatikkopaljoutta - normaalia muuttohässäkkää sekin. Tilaisuus tutustua naapureihin tuli melkein samantien, kun he tarvitsivat kuumaa vettä asunnon siivoamiseen. Ihan mukavan oloinen keski-ikäinen hollantilainen pariskunta.

Muutama päivä hollantilaisten muuton jälkeen alkoi kuitenkin tapahtua kummia. Ensin meidän kerrostalon yhteinen postilaatikko, joka roikkuu talon alaoven sisäpuolella, oli runneltu ihan vinoksi. Sitä ei enää saanut suljettua. Ei sillä, että ennen runnomista se olisi sulkeutunut kunnolla, mutta ainakin sen ovi oli suorassa. Pian pahoinpitelyn jälkeen löysin postilaatikon lukittuna. Ennen kuulumatonta! Eihän sitä koskaan lukita, ei meillä ole ollut tapana lukita sitä. Voin todeta niin jo usean vuoden kokemuksella. Kuka ihme on ollut niin ajattelematon, että on lukinnut postilaatikon?


Yhdistin heti mielessäni uudet naapurit ja väärän tavan käyttää postilaatikkoa. Tottakai, syy on varmasti uusien naapurien. He eivät varmasti tiedä vielä talon tapoja. Reilun viikon päästä pääsin taas naapurien puheille, tai oikeammin soitin heidän ovikelloa. Pakkohan minun oli oikaista uusien naapurien väärää käytöstä. Syyllistä ei kuitenkaan löytynyt. Olin ihan varma syyllisistä, mutta erehdyin. Sain nimittäin yllättäen selville, että heillä ei edes ole postilaatikon avainta. Päin vastoin, he tarjoutuivat auttamaan repimällä postilaatikon auki. Eihän se käy, että postilaatikko on lukossa ja kukaan ei saa postia. Kuka sitten lukitsee postilaatikon, jos uudet asukkaat eivät olekaan syyllisiä?

Asia jäi roikkumaan ja lipsahti jo mielestä. Eikä lukittu postilaatikko oikeastaan edes häirinnyt. Ensinnäkin meille ei tullut juurikaan postia ja toiseksi olihan postilaatikko suurimman osan ajasta auki. Ehkäpä uudet naapurit todella repivät sen aina auki. Kunnes yhtenä aamuna löysin erään vanhan rouvan yöpukusillaan oven edestä. Rouva kirosi lukittua postilaatikkoa ja oli suorastaan raivoissaan sen lukitsijalle. Postia laatikossa ei tietenkään sillä hetkellä ollut, mutta voihan sitä jo valmiiksi hermostua. Kyseinen rouva on yksi pisimpään talossa asuneista ja ikääkin hänellä on jo yli kahdeksan kymmenen, jos muistan oikein.

Muutama päivä yöpukuisen rouvan kohtaamisen jälkeen minulle tarjoutui tilaisuus puhua talon toisten uusien asukkaiden kanssa. Olin täysin unohtanut, että jonkin aikaa ennen hollantilaisia meidän taloon muutti myös nuori pariskunta. Kysyin heiltä postilaatikosta, mutta vastaus oli sama kuin hollantilaisten. Ei heillä kuulemma edes ollut postilaatikon avainta. Päinvastoin, hekin olivat ihmetelleet lukittua postilaatikkoa. Vanhan rouvan, hollantilaisten ja nuoren pariskunnan lisäksi olen puhunut myös erään nuoren neidin kanssa ja erään keski-ikäisen rouvan kanssa. Kaikki ovat ihmetelleet lukittua postilaatikkoa.


Kerrataanpa vielä tapaukseen liittyvät tosiasiat. Postilaatikkoa ei ole koskaan ollut tapana lukita, joten oletan vanhojen asukkaiden tietävän, että postilaatikkoa ei lukita. Uudet naapurit taas eivät lukitse laatikkoa, koska heillä ei ole edes avaimia. Muiden naapurien kanssa puhuminen ei ole tuottanut tulosta, koska hekin ovat ihmeissään tästä uudesta tavasta. Kukaan ei tiedä miksi, miten ja kuka on aloittanut tämän uuden kaikkia hermostuttavan käytännön. Minulta on varmasti jäänyt jotain huomaamatta ja joku asukas huomioimatta.

Lue myös:


Kuka sitten on syyllinen? En tiedä vielä, mutta tutkimukset syyllisen löytämiseksi jatkuvat. Mysteeri on edelleen mysteeri.


PS. Lukitun postilaatikon lisäksi samoihin aikoihin joku oli lisäksi tyhjentänyt postilaatikon vierellä roikkuvan pussin, johon saapunut posti laitetaan odottamaan ottajaansa. Sinne oli kertynyt aika kasa kirjeitä, laskuja, mainoksia, oikeuden huomautuksia ja pankkikirjeitä, joita kukaan ei ollut ottanut näinä vuosina. Mihin kaikki kirjeet ovat joutuneet? Onko joku heittänyt ne roskiin? Vai kenties toimittanut oikeaoppisesti postiin? Kuka tietää. Mysteeri sen kuin tiivistyy.

Ei kommentteja

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.