Paikallisten tapaan: 4+1 paikkaa Bresciassa

26. heinäkuuta 2017

Uudessa matkakohteessa hienointa olisi päästä kokeilemaan paikallisten tekemiä juttuja. Paikallisten elämä kiehtoo, ainakin minua, mutta siihen on useimmiten vaikea päästä käsiksi. Ei oppaista tai Trip Advisorista saa samanlaista tuntumaa kuin oikean paikallisen kertomana. Brescia on siitä helppo matkakohde, että täällä ei vielä ole olemassa varsinaisia turistipaikkoja niin kuin monessa Italialaisessa turistien suosimassa kaupungissa.

Bresciassa on monia perinteisiä ravintoloita ja paikkoja, jotka ovat paikkallisten suosiossa. Muitakin kohteita olisi siis tarjolla, mutta valitsin viisi mielestäni esittelyn arvoista perinteistä juttua, joista nautin itsekin. Tosiaan listaus ei varmasti ole ainoa oikea, vaan monia muitakin kohteita olisi tarjolla. Valinnat tein itse ja olen siis kokeillut kaikkia kohtia ja aion käydä niissä jatkossakin. Tarkoitukseni ei ollut keskittyä ainoastaan syömiseen, mutta Italiassa kun ollaan, ruoka on erityisen tärkeää myös paikallisille. Ruoan lisäksi mukaan pääsevät onneksi kaupungin keskeiset kävelykadut. 

Alla olevaan karttaan olen merkinnyt mustalla viisi valittua kohdetta ja lisäksi merkitsin muilla väreillä muutamia muita tärkeitä juttuja kaupungin hahmottamiseksi. 

Paikallisten 5 suosikkia Bresciassa:


1. Minileivoksilla herkuttelu - Pasticceria Veneto


Pasticceria Veneto on yksi Brescian kuuluisimmista Pasticceria-leipomoista, joissa ei siis leivota leipää vaan pieniä leivonnaisia ja kakkuja. Pasticceria pitäisikin varmaan kääntää konditoria eikä leipomo, mutta se kuulostaa jotenkin liian hienostuneelta. Pasticceria Veneton perustaja Iginio Massari on kuuluisa ainakin Italiassa, sillä hän on ollut muun muassa Master Chef -ohjelmassa vierailijana monena kautena. Jos en väärin muista niin Massari vieraili myös jollakin Amerikan Master Chef -kaudella (?).


Minusta ihan parhaita ovat Massarin pienet minileivonnaiset. Varsinkin kaikki hedelmä- ja suklaaleivonnaiset sulavat suussa ja ovat aivan taivaallisia! Ylemmän kuvan minileivonnaisia, le paste, nautiskeltiin yhden ystävän kanssa piknikillä. Suussa sulavia! Myös yhden hengen kakut ovat taivaallisia. Alemman kuvan kakut haettiin minun syntymäpäiväksi. Täällä on yleistä hakea leipomosta juhlia varten joko minileivonnaisia, le paste, tai ihan kakku. Itse leivotaan vähemmän. (Toki se riippuu varmaan myös perheestä/suvusta/alueesta.)

Minun onnekseni Pasticceria Veneto ei sijaitse Brescian keskustassa, vaan vähän sen ulkopuolella, kuten postauksen alussa olevasta kartasta näkyy. Sinne pääsee kuitenkin keskustasta helposti metrolla. Tosin Marconi-asemalta pitää kävellä vielä noin 750 metriä. Ei mahdoton matka, mutta tarpeeksi kaukana, ettei minun tule käytyä siellä liian usein!

Vinkki: Pasticceria Veneto on myös kahvila: kokeile aamiaiseksi minileivoksia ja cappuccinoa. Tai hae minileivoksia ja mene piknikille vaikka linnan puistoon.

----
Pasticceria Veneto
Via Salvo D'Acquisto 8, 25128 Brescia

Aukioloajat: ti-la 7.45-20.00 ja su 7.45-13.00, 15.00-19.30
----

2. Aperitiivi suositulla aukiolla - Piazza Paolo VI


Toinen ehdoton juttu on aperitiivi Piazza Paolo VI -nimisellä aukiolla. Vaikuttaa tyypilliseltä turisteille suunnatulta jutulta, mutta itse asiassa se on nimenomaan paikallisten suosiossa. Alkuillasta kahviloiden pöydät täyttyvät aperitiivin nautiskelijoista ja lisäksi varsinkin viikonloppuisin aperitiivi ennen lounasta on suosittu. Upea ympäristö ei varmasti haittaa nautiskelua! ;) Lue lisää paikallisesta aperitiivista Pirlo - brescialainen aperitiivi -postauksesta.


Piazza Paolo VI on yksi Brescian keskeisimmistä aukioista yhdessä Piazza della Vittorian ja Piazza della Loggian lisäksi. Aukiota kutsutaan myös Piazza Duomoksi, koska Brescian kaksi Tuomiokirkkoa, Duomo Nuovo ja Duomo Vecchio, sijaitsevat molemmat kyseisellä aukiolla. Uudemman Duomon rakentaminen aloitettiin 1604, mutta lopullisesti se valmistui vasta 1825. Sen valkoinen marmori on peräisin Botticinosta, joka sijaitsee Brescian lähellä. Vanhempi keskiaikainen Duomo sen sijaan on peräisin jo 1100-luvun alkupuolelta, jolloin se rakennettiin vieläkin vanhemman kirkon paikalle. Duomo Vecchiota kutsutaan myös La Rotonda -nimellä, joka tarkoittaa pyöreää.

Vinkki: Ole tarkkana mihin aikaa menet aperitiiville. Juoman saa toki mihin aikaan tahansa, mutta naposteltavaa tuodaan vain aperitiivi-aikaan! Kurkkaa postaus Pirlosta!

----

Piazza Paolo VI

Brescia

----

3. Kävely kaupungin pääkävelykaduilla - Corso Zanardelli & Corso Palestro


Kaiken syömisen keskellä on mukava vähän kävellä. Brescian keskeisimmät kävelykadut ovat nimeltään Corso Zanardelli ja Corso Palestro. Postauksen alussa olevassa kartassa ne on merkitty keltaisilla ja oransseilla pisteillä. Käytännössä ne sijoittuvat peräkkäin, joten niitä pitkin on helppo edetä. Myös Via X Giornate -kävelykatua kannattaa kokeilla. Sekin on jatkoa Corso Zanardellille ja se on merkitty karttaan violeteilla pisteillä.


Siitä ovatko nämä kadut erityisesti paikallisten suosiossa voi olla montaa mieltä. Ne ovat kaupungin keskeisimpiä kävelykatuja, joten tottakai paikallisetkin niitä käyttävät. Sen lisäksi kauppoja ja kojuja on kaikilla pienilläkin kaduilla, joita varsinkin paikalliset käyttävät. Jotkut sanovatkin, että varsinkin Brescian ympäristössä ja maalla asuvat tulevat viikonloppuna kävelemään juuri näille kaduille. No, niinhän mekin mentiin käymään Kuopiossa lauantaisin, kun olin lapsi ja asuttiin maalla. 

Kävelykadut oli kuitenkin pakko pitää listassa, sillä toinen niistä kulkee juuri meidän asunnon sivusta. Pakkohan se on teillekin esitellä!

Vinkki: Ei kannata unohtaa sivukujia! Kun olet nähnyt pääkävelykadut, puikkaa ihmeessä jollekin pienemmälle kujalle.

----
Corso Zanardelli & Corso Palestro
Brescia
----

4. Illalliseksi pizzaa - Pizzeria La Bersagliera


Illalliseksi, tai miksipä ei lounaaksikin, suosittelen La Bersagliera -nimistä pizzeriaa. Se on paikallisten suosima ja yksi Brescian perinteisimmistä pizzerioista. Kuulemma italialaisen puoliskoni vanhemmat kävivät siellä jo seurusteluaikanaan syömässä. Ja siitä on siis jo aikaa!

Mielestäni se myös yksi Brescian parhaista pizzerioista! Viimeksi söin pizzan pancetta ja asparaci -täytteellä eli italialaisella pekonilla ja tankoparsalla. Nam!


Paikan perinteisyydestä kertoo myös sen pitkä kesäloma. Kesäisin paikalliset haihtuvat kaupungista ja viettävät lomiaan muualla, joten monet ravintolat sulkevat ovensa pitkäksikin ajaksi. Perinteisesti Brescia ei siis ole ollut mikään matkailu-kaupunki, vaikka nykyisin turistien määrä onkin lisääntynyt, varsinkin kesäisin. Siitä huolimatta La Bersagliera on kiinni kokonaisen kuukauden aina 18.8. asti.

Vinkki: Huomaa aukioloajat: suomalaiseen illallisaikaan pizzeria on kiinni!

----
Pizzeria Ristorante La Bersagliera
Corso Magenta 38
25121 Brescia

Aukioloajat: ti-su 12.00-15.00 ja 18.00-24.00
----

5. Jälkiruoaksi tai välipalaksi jäätelöä - Gelateria Del Biondo


Brescialaisten mielestä heidän kuuluisin jäätelö-paikka on Gelateria Del Biondo, joka sijaitsee keskustan laitamilla. Jos brescialaisilta kysyy mistä saa parasta jäätelöä, vastaus on aina tämä paikka. Se onkin varsinkin illemmalla ihan tupaten täynnä ympäri vuoden. 


Mielestäni jäätelö on siellä hyvää, mutta en ole vielä havainnut sen ylivoimaista paremmuutta muihin paikkoihin nähden. Pitää varmaan käydä taas kokeilemassa!

Vinkki: Syö jäätelöä lounaaksi, silloin asiakkaita on vähemmän. Ainakin viime aikoina on vaikuttanut siltä...

----
Gelateria Del Biondo
Via Vittorio Emanuele II, 115 
25121 Brescia


Aukioloajat: joka päivä 8.00-24.00

----


Perustietoja Bresciasta voi lukea Minun kaupunkini: turisteille tuntematon Brescia -postauksesta.

Lue myös:

Seuraavalla kerralla esittelen omia lempijuttujani. Pasticceria Veneto on tosin pakko laittaa omallekin listalleni!

Katariina

Ei kommentteja

Kommentit piristävät aina ja saavat teidät lukijat tuntumaan todellisemmilta. Älä hätäänny, jos kommenttisi ei näy samantien - minun pitää ensin hyväksyä se. Kiitos! :)

Sisällön tarjoaa Blogger.